Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Portugisiska elbussar till London

Den portugisiska busstillverkaren Caetano levererar 34 elbussar till London. Foto: Caetano.

Den portugisiska busstillverkaren Caetano gör nu sin första inbrytning på den snabbt växande marknaden för batteribussar i Storbritannien. Det är buss-och tågoperatören Abellio som har beställt 34 elbussar som ska komplettera företagets vagnpark i London. Abellio är ett helägt dotterbolag till det statliga, holländska järnvägsbolaget Nederlandse Spoorwegen.

Ordern från Abellio är ytterligare ett exempel på att elektrifieringen av busstrafiken ritar om kartan av leverantörer där nya aktörer bryter in på marknader som tidigare helt har dominerats att de etablerade, stora busstillverkarna.

Caetano har funnits på den brittiska bussmarknaden sedan mer än 50 år och har levererat ett stort antal turist- och långlinjebussar till Storbritannien.

Den modell som Abellio har beställt, Caetano e.City Gold, visades nyligen på den stora kollektivtrafikmässan i Stockholm som arrangerades av UITP, den internationella kollektivtrafikunionen. Bussarna ska sättas in på två linjer i centrala London.

De bussar som Abellio har beställt är 10,7 meter långa låggolvsbussar med plats för 60 passagerare. De är utrustade enligt Transport for Londons senaste säkerhetsstandard där de traditionella backspeglarna har ersatts av digitala speglar, varningsljud och en front som har utformats för att minska skadorna vid olyckor med fotgängare eller andra oskyddade trafikanter. Transport for London, TfL, är kollektivtrafikmyndighet i London.

Abellio har cirka 700 bussar i trafik i London.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)