Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svagare för Scanias bussar

Scanias lönsamhet blev rekordstort, men för bussarna gick det sämre under första halvåret i år. Foto: Thin Boman.

Buss- och lastbilstillverkaren Scania hade ett starkt första halvår med rekordresultat. Det är lastbilarna som lyfter Scania, medan bussverksamheten backade under årets första sex månader jämfört med samma tid förra året. Såväl orderingång som leveranser och marknadsdandelar försämrades för bussarna. Det framgår av Scanias halvårsrapport som presenterades på tisdagsmorgonen.

För Scania som helhet blev nettoomsättningen 77,3 miljarder kronor under de första sex månaderna 2019, en ökning med 17 procent jämfört med förra året. Rörelseresultatet blev rekordhöga 9 444 miljoner kronor vilket gav en rörelsemarginal på 12,2 procent.

För bussarna, som är den mindre delen av Scanias verksamhet, är siffrorna för första halvåret mindre positiva. Totalt minskade orderingången på bussar med 19 procent jämfört med första halvåret i fjol. I absoluta tal innebär det en minskning från 5 092 till 4 135 enheter, det vill säga kompletta bussar och busschassier. Hela nergången gäller marknaderna utanför Europa.

I Europa ökade orderingången med 30 procent, från 1 297 till 1 691 enheter, men trots det tappade Scania marknadsandelar. Scanias marknadsandel inom bussar i Europa uppgick till runt 6,4 procent för de sex första månaderna 2019 jämfört med 8,1 procent under motsvarande period föregående år.

Nettoomsättningen för bussar sjönk med 13 procent under första halvåret 2019 till 5 182 miljoner SEK mot 5 978 samma period förra året. Under andra kvartalet sjönk omsättningen med 2 procent till 3 324 miljoner SEK mot 3 402 SEK.

Scania särredovisar inte lönsamheten i bussverksamheten.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)