Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sverige, Norge och Luxemburg första exportländer för Mercedes´ elbuss

Efter ett antal leveranser och order i Tyskland går i dagarna de första batteridrivna stadsbussarna från Mercedes-Benz på export. Foto: Daimler Buses.

De första exportexemplaren av Mercedes-Benz batteridrivna stadsbuss eCitaro levereras nu till tre bussföretag i lika många länder. Hittills har eCitaro endast beställts av tyska trafikföretag, men nu går de första bussarna på export till Sverige, Norge och Luxemburg. I Sverige handlar det om fem eCitaro till Bergkvarabuss som i mitten av augusti säter dem i trafik i Ystad. Där ersätter de befintliga gasbussar. De övriga två premiärleveranserna utanför Tyskland går till Norgesbuss i Norge som har köpt sex bussar, medan nio bussar går till Voyages Emile Weber in Canach, Luxemburg.

Utrustningen varierar avsevärt från bussföretag till bussföretag. Norgesbuss har valt en lösning med tio batteripaket med en kapacitet på 243 kWh, tre dörrar och pantograf på busstaket för snabbladdning på linjen. Med tanke på vinterklimatet i Oslo, där bussarna ska gå i trafik, är golvet vid dörrarna uppvärmt.

Bergkvarabuss har valt en lösning med två dörrar och tolv batteripaket på totalt 292 kWh, rullstolsramper vid båda dörrarna, stoppade passagerarstolar med högt ryggstöd och nackstöd i läder med mera.

Läs också vårt fylliga reportage från i våras om Bergkvarabuss´ satsning på elbussar i Ystad. Du hittar det genom att klicka här.

Även Voyages Emile Weber in Canach i Luxemburg har valt att satsa på tolv batteripaket om tillsammans 292 kWh och en inredning som går i rött. Golvet är i laminat med träkänsla och samtliga stolar i främre delen av bussen är placerade på podestrar. Samtliga passagerarplatser har dessutom tvåpunktsbälten.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)