Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor kinesisk elbusstart i Finland

Det finska bussföretaget Pohjolan Liikenne sätter 30 elbussar från Yutong i trafik i Helsingforsregionen. Foto: Pohjolan Liikenne.

Den kinesiska busstillverkaren Yutong gör sin andra stora inbrytning i Skandinavien när det finska bussföretaget Pohjolan Liikenne den 12 augusti sätter in 30 nya elbussar i Helsingforsregionen. Tidigare har Yutong levererat 20 elbussar till danska Umove Øst för trafik i Roskilde. De 30 elbussarna till Helsingforsregionens Lokaltrafik, HSL, ska trafikera linjer i förorten Esbo.

Det är första gången som HSL har upphandlat eldriven busstrafik. Kravet i upphandlingen var att den vinnande operatören skulle sätta in minst minst fem elbussar på linjerna i Esbo. Men, som vi tidigare rapporterat, valde Pohjolan Liikenne att gå betydligt längre och satsa på 30 nya elbussar som ska sättas i trafik måndag den 12 augusti.

– Det är fantastiskt att vi som företag kan bana väg för en helt ny stadstrafik. Elbussar är ett utmärkt steg mot en trevligare och mer miljövänlig kollektivtrafik, säger Heikki Alanko, vd för Pohjolan Liikenne.

Bussarna förbrukar 75% mindre energi än dieselbussar. Den el som används av Pohjolan Liikenne kommer från vattenkraft.

Bussarna depåladdas nattetid och ska enligt tillverkaren klara 300 kilometer på en laddning. Det kommer dock att finnas laddmöjlighet via kabel på en av ändhållplatserna för de aktuella linjerna.

HSL:s mål är att ha 400 elbussar i trafik år 2025., Förutom de 30 bussarna till Esbo kommer nu också tolv andra elbussar att finnas i trafik i Helsingforsregionen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)