Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre landsbygdstrafik utreds i Skåne

Nya möjligheter och utmaningar för landsbygdstrafiken i Skåne ska utredas. Foto: Karl-Johan Hjertström.

Skånetrafiken ska få i uppdrag att utreda möjligheterna till en förbättrad kollektivtrafik på den skånska landsbygden. Det är den styrande alliansen i Region Skåne som vill ha till stånd en sådan utredning. Tidigare i år har planerade nerskärningar i busstrafiken i Skåne fått stark kritik från oppositionen, men också från enskilda kommuner.

Allianspartierna i Skåne förklarar i ett pressmeddelande att en tillgänglig kollektivtrafik på landsbygden är viktig för möjligheten att kunna bo, arbeta och röra sig i hela Skåne.

Samtidigt, menar alliansen, är dagens former av kollektivtrafik inte alltid det bästa för landsbygden, eftersom det krävs ett visst resande för att upprätthålla trafiken på ett hållbart sätt. Därför vill partierna att Skånetrafikens chef ska utreda möjligheter och utmaningar till förbättring av kollektivtrafik på den skånska landsbygden.

Det kan gälla exempelvis digitalisering, samarbete med kommuner som ordnar andra samhällsbetalda resor som till exempel skolskjuts och färdtjänst samt så kallad kombinerad mobilitet som innebär att olika trafikslag kombineras i hela resan.

– Det är självklart för oss att satsa på digitalisering och att ständigt utveckla kollektivtrafiken med nya idéer och innovationer. Resandet behöver inte se ut som det alltid har gjort, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Den 30 augusti ska kollektivtrafiknämnden fatta beslut i ärendet.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)