Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norrlandslän i diskussion om gods på buss

Politikerna i de nordligaste regionerna diskuterar nu hu man ska klara godsförsörjningen i inlandet sedan Norrbotten beslutt avveckla Bussgods. Foto: Ulo Maasing.

Mot bakgrund av att Länstrafiken i Norrbotten har beslutat att avveckla Bussgods i Norrbotten möttes på onsdagen den politiska ledningen för de båda länstrafikbolagen i Norrbotten och Västerbotten. Bussgods Norrbotten har gått med förlust under många år och trots ett omfattande åtgärdsprogram har förlusterna fortsatt. I fjol blev förlusten 9,4 miljoner kronor. Därför beslutade styrelsen för Länstrafiken i Norrbotten i maj att lägga ner Bussgods Norrbotten vid det kommande årsskiftet.

Sedan tidigare har också Jämtland lagt ned sin bussgodsverksamhet och Västernorrland har gjort klart att man inte vill vara med i en gemensam bussgodsorganisation.

Nerläggningsbeslutet i Norrbotten har väckt starka reaktioner, inte minst från småföretagare i det norrländska inlandet. Nu söker politikerna gemensamma lösningar för Norr- och Västerbotten för att klara godstransporterna.

– Vi har försökt att blicka framåt och haft helt öppna resonemang, säger Richard Carstedt, regionråd i Västerbotten. Jag kommer nu att ta kontakt med regionledningen i Norrbotten för att inom kort få igång en diskussion.

– Det vi vill göra nu är att tillsammans med vårt grannlän se över alternativ för en hållbar lösning av godsförsörjning i hela Norrbotten. Beslutet att avveckla Bussgods i Norrbotten AB står fast men kollektivtrafiken som bedrivs i Norrbotten är och vill vara en viktig aktör inför framtiden, säger Länstrafiken i Norrbottens ordförande Anders Öberg,

Länstrafiken i Västerbottens styrelse som sammanträdde under torsdagsförmiddagen beslutade att bordlägga frågan om framtiden för Bussgods i Västerbotten.

Margareta Rönngren, ordförande i Länstrafiken Västerbotten uppger att styrelsen beslutade att avvakta resultatet av diskussionerna med Norrbotten innan ett förslag till beslut presenteras för ägaren Region Västerbotten.

– Ärendet brådskar eftersom vi i båda länen står inför stora trafikupphandlingar, men samtidigt vet vi alla hur viktig denna fråga är för näringslivet i regionen och för människors möjlighet att leva och bo även på andra orter än längs kusten. Därför skjuter vi beslutet framåt, säger Margareta Rönngren.

– Mötet med den politiska ledningen för Länstrafiken i Norrbotten präglades av en positiv anda där samverkan och att hitta lösningar stod i fokus. Alla alternativ ska analyseras och vi kommer även ta kontakt med andra aktörer och regioner för att tillsammans blicka framåt, säger Richard Carstedt.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)