Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bergkvarabuss säljer tysk dotter till Göran Mellström

Tyska Elite Traffic – snart åter i Göran Mellströms ägo. Foto: Ulo Maasing.

Bergkvarabuss säljer sin tyska verksamhet till grundaren och vd:n Göran Mellström som nu åter blir egen företagare i bussbranschen. Mellström sålde häromåret aktiemajoriteten i Bergkvarabuss till infrastrukturfonden Cube II. Han kommer fortsatt att vara delägare och arbeta som styrelseordförande i Bergkvarabuss´ moderbolag Mekka Traffic AB.

Mekka Traffic har valt att okusera på den skandinaviska marknaden. Därför har Göran Mellström, nu 68 år och vd för de tyska dotterbolagen Schäfer Traffic GmbH/Elite Traffic GmbH, erbjudits och tackat ja till att förvärva Elite Traffic GmbH samt dess moderbolag Schäfer Traffic GmbH.

Han lämnar vd-posten i koncernen Mekka Traffic AB i månadsskiftet. Överlåtelsen av den tyska verksamheten sker den 1 oktober i år. Göran kommer fortsatt vara delägare och arbeta som styrelseordförande i Mekka Traffic AB.

– Vår tyska verksamhet har legat mig varmt om hjärtat sedan vi tog över Schäfer Reisen 1993. Att nu, 26 år senare, få möjligheten att med fullt fokus vidareutveckla Elite känns utmanande och roligt. Extra roligt är det att ha min hustru Mia vid min sida, som redan från starten varit engagerad i företaget.

– Hamburg är en metropol och med entusiastiska medarbetare, en välplanerad anläggning och en modern fordonsflotta är förutsättningarna goda. Elite, som i år blir 91 år gammalt, har ett välrenommerat namn i regionen och många känner igen de blå bussarna. Jag och min familj går en ny period i livet till mötes och min förhoppning är att den ska innehålla såväl spännande uppgifter som mer tid för varandra”, säger Göran Mellström.

Moderbolaget i Tyskland, Elite Traffic GmbH, förvärvades av Bergkvarabuss 1993. År 2004 tillkom Hamburgföretaget Elite Reisen.

Idag bedrivs all trafik under namnet Elite Traffic GmbH. För närvarande har företaget ungefär 160 fordon, ca. 230 anställda och en omsättning på ca. 135 MKR. För närvarande bedrivs trafik i Hamburg, Schwarzenbek och Berlin och företaget är ett av de ledande i Hamburg. Elite Traffic GmbH bedriver såväl utlands- och beställningstrafik som linje- och skolskjutstrafik. Man har dessutom ett eget reseprogram samt en egen fordonsverkstad.

I koncern Mekka Traffic ingår bland annat Bergkvarabuss AB, Traveller Buss AB, BK Buss AB, Bussanova AB (Öresundsterminalen), reseföretagen Scandorama och Ölvemarks Holiday samt intressebolagen Busscharter.no AS (49%) och Anchersen A/S (49%). Ursprunget finns i det småländska Bergkvara, där det grundades 1975. Idag har koncernen drygt 1500 bussar, ca. 1800 årsanställda och omsätter 2,2 miljarder SEK. Mekka Traffic AB ägs till 60% av infrastrukturfonden Cube II och till 40% av Göran Mellström.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)