Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: Turistbussen nyckel till klimatomställning i resenäringen

Klimatsmart resande. Foto: Ulo Maasing.

”Vägtrafiken är många gånger mer klimatsmart än vi tror. Det är viktigt att vi fortsätter resa, och det är möjligt att resa klimatsmart. Turistbussen är nyckeln till resenäringens klimatomställning”. Det skriver Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund i en debattartikel i facktidningen Travel News på onsdagen.

Hon konstaterar att med ett ökande resande följer också en svart baksida av stor klimatpåverkan.

”Klimatkrisen är den största utmaning mänskligheten ställts inför. Utsläppen från transporterna måste minska. Det är nödvändigt om vi ska klara av att ställa om till ett hållbart resande”, skriver Anna Grönlund och pekar på turistbussens stora möjligheter att bidra till minskade utsläpp.

”Svenska bussar kör i dag till 80 procent på förnybart bränsle, vilket minskar de fossila utsläppen med upp till 90 procent. Eftersom det är energieffektivt att åka tillsammans genererar bussresan också mycket låga utsläpp per person. En buss som tankats med biodiesel släpper bara ut 14 gram koldioxid per personkilometer och tankas den med HVO blir utsläppen ynka 4 gram”, skriver Anna Grönlund och fortsätter:

”Ett bra sätt att fortsätta uppleva världen utan att påverka klimatet är att göra ett hållbart val och kliva på bussen.”

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)