Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fossilfritt och palmoljefritt i Uppsala

Ingen oro för HVO-leveranserna hos Gamla Uppsalabuss.

Gamla Uppsala Buss AB (GUB), som kör stadsbussarna och viss regiontrafik i Uppsala, kör i år en helt fossilfri kollektivtrafik. Halvårsavstämningen av bolagets miljömål visar att målet om fossilfria drivmedel hålls. Den HVO företaget vid sidan av biogas använder som drivmedel är helt fri från palmolja, och företaget ser inga problem med att även i framtiden få tillräckliga leveranser av HVO.

– GUB:s bussar drivs idag med enbart lokalt producerad biogas och biodieseln HVO (Hydrerade Vegetabiliska Oljor), säger bolagets vd Jonas Skovgaard.

Genom ett avtal om leveranser av den förnyelsebara biodieseln HVO från december 2018 har GUB säkerställt en fossilfri stadsbusstrafik i Uppsala. Den HVO som driver GUB:s dieselbussar är helt fri från PFAD (Palm Fatty Acid Distillate). GUB:s HVO produceras istället med uttjänt matolja som råvara.

– Våra bränsleleverantörer ser heller inga problem med att också fortsatt kunna leverera 100 procent fossilfria drivmedel i tillräckliga mängder för vår trafik, säger GUB:s tekniske chef Tommy Rydbeck.

– Då våra bussar körs drygt en miljon mil per år innebär det en betydande minskning av de klimatpåverkande utsläppen att vi klarar vår trafik utan fossila drivmedel, säger GUB:s miljöadministratör Mikke Holmberg.

Gamla Uppsala Buss AB är ett av Sveriges största offentligt ägda bussföretag och ägs idag av Region Uppsala.

Företaget har idag cirka 560 medarbetare och en omsättning på drygt 450 miljoner kronor.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)