Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stort intresse för en försäljning av Arriva

På väg mot en försäljning. Foto: Arriva.

Fler än tio företag har anmält sitt intresse för att köpa hela eller delar av kollektivtrafikjätten Arriva som även kör buss- och spårtrafik i Sverige, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Arriva ägs av det statliga tyska järnvägsföretaget Deutsche Bahn, DB, som under en längre tid har varit intresserat av att bli av med sitt ägande. Förra veckan gick tiden ut att hos DB anmäla sitt intresse för att köpa Arriva och i oktober kan ett beslut väntas om vem eller vilka som tar över Arriva.

Om DB inte hittar någon köpare som man anser vara intressant kan Arriva istället komma att börsnoteras på Amsterdambörsen.

Enligt Bloomberg, som hänvisar till källor med insyn i affären, finns både investmentbolag och trafikföretag bland intressenterna. Go-Ahead, Stagecoach och Transdev uppges ha lämnat in bud på delar av Arrivas verksamhet i Storbritannien.

Keolis, som ägs av de statliga franska järnvägsbolaget SNCF, uppges också vara intresserat av Arriva.

Det var i mars som Deutsche Bahn gick ut och meddelade att man planerade att sälja Arriva för att betala av en del av sina skulder. DB köpte Arriva 2010 för 1,6 miljarder pund (cirka 18,5 miljarder SEK). En försäljning av Arriva kan enligt Bloomberg betinga ett pris på upp till fyra miljarder euro, cirka 43 miljarder SEK.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)