Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gondolernas stad köper elbussar från Solaris

Solaris Urbino electric har blivit en storsäljare på den europeiska elbussmarknaden. Foto: Solaris.

Busstillverkaren Solaris har fortsatta stora framgångar med sina elbussar i Europa, och inte minst i Italien. Nu har lokaltrafiken i Venedig, ACTV SPA Venezia, beställt 30 elbussar med tillhörande laddinfrastruktur från Solaris. Busstillverkaren tecknade nyligen ett ramavtal med lokaltrafikföretaget i Milano om hela 250 elbussar av samma modell, Solaris Urbino 12 electric. Värdet på ordern från Venedig uppges av tillverkaren till över 20 miljoner euro, cirka 215 miljoner SEK.

Bussarna till Venedig ska trafikera öarna Lido och Pellestrina och där ersätta befintliga dieselbussar. Förutom själva bussarna ska Solaris leverera nio snabbladdningsstationer för laddning via pantograf på busstaket, sex fasta laddstationer för laddning via kabel samt en mobil laddstation för laddning via kabel.

Bussarna kommer att ha en drivaxel med två elmotorer på vardera 2 x 125 kW. Varje buss får en batterikapacitet på totalt 116 kWh.

I övrigt kommer bussarna bland annat att ha luftkonditionering, rullstolsramp, infotainmentsystem samt trygghetskameror, backkamera och en kamera för att övervaka pantografen. Samtliga bussar ska levereras innan slutet av nästa år.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)