Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen: ”Katastrof att avveckla Arbetsförmedlingens utbildningar”

Att avskaffa Arbetsförmedlingens utbildningar är en katastrof för transportföretagen, varnar Transportföretagens vd Mattias Dahl och chef för kompetensförsörjning, Caj Luoma.

”Vem ska köra bussen eller reparera lastbilar i framtidens Sverige? Regeringen och C+L är överens om att Arbetsförmedlingens utbildningar i princip bör avvecklas. För oss inom transportnäringen är detta en katastrof.” Det skriver Transportföretagens vd Mattias Dahl och Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning i Transportföretagen, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Samtidigt som de anser att en reformering av Arbetsförmedlingen är både är och nödvändig betonar de att transportföretagen är ”extremt beroende av de arbetsmarknadsutbildningar som Arbetsförmedlingen tillhandahåller”.

– Utan arbetsmarknadsutbildningar mot yrken som lastbilsförare, bussförare eller mekaniker kommer transportnäringen snabbt hamna i en bemanningskris. Utan bussförare spelar pratet om att vi ska åka mer kollektivt ingen roll, för är det brist på bussförare ställs turer in och förtroendet för kollektivtrafiken minskar, skriver Mattias Dahl och Caj Luoma i SvD och fortsätter:

– De utbildningsaktörer som producerar utbildningarna är upphandlade av Arbetsförmedlingen, och flera av dem har just Arbetsförmedlingen som sin helt dominerande kund. Med ett enda penseldrag har politiken fryst deras orderingång, och därmed förutsättningar att fortsätta sin verksamhet.

Transportföretagens företrädare pekar på att det är en högst specialiserad verksamhet att lära sig köra buss eller lastbil. Endast ett fåtal utbildningsföretag gör det, och om de försvinner kommer det ta lång tid att bygga upp den kompetensen igen, varnar Mattias Dahl och Caj Luoma.

– Om tanken är att dessa utbildningar framöver ska utföras av Komvux i stället för av Arbetsförmedlingen måste det kommuniceras till kommunerna omedelbart. Utan yrkesutbildningar bromsar, bokstavligen, Sverige in, skriver de båda.

Share Dela

Taggat som: ,

1 kommentar »

  1. Korrekt, förutom att till arbetsmarknadsutbildningar visst pågår via AF fortfarande. Företagen kan genom att be om rekryteringsutbildning få välja vilka som de vill skall delta och sedan testas dessa nogrannt i 2 veckor innan de tas ut till utbildningen.
    Via komvux är det inget urval alls utom att individen måste vilja och ta studiemedel.
    Då är det osäkert om personen passar för serviceyrken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)