Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussfnurra i Malmö

Malmö stad och Skånetrafiken har kommit på kant med varandra om framtidens busstrafik. Foto: Ulo Maasing.

Det har uppstått en fnurra mellan Malmö stad och Skånetrafiken när det gäller busstrafiken i Malmö. Bakgrunden är att en rad elbusslinjer och flera superbusslinjer à la Malmöexpressen ska etableras i Malmö efter överenskommelse med den så kallade Sverigeförhandlingen. På tisdagen sammanträdde tekniska nämnden i Malmö för att besluta om att reglera förutsättningarna för busslinjerna – och beslutet går emot vad Skånetrafiken vill, skriver Skånska Dagbladet.

Tidigare har parterna varit överens om förutsättningarna, men enligt vad tekniska nämndens ordförande Andréas Schönström uppger för tidningen ändrades förutsättningarna plötsligt förra veckan. Under måndagen fick också Malmö ett skriftligt förslag från Skånetrafiken som man nu sagt nej till.

– Vi har förhandlat i nästan ett halvår och haft gemensamma workshops. Vi upplevde att vi hade en samsyn fram till i förra veckan, säger han till Skånska Dagbladet.

Då ställde Skånetrafiken krav som både gatudirektören Anna Bertilsson och Andréas Schönström anser vara helt orealistiska.

– Vi ska i delar av stan flytta all annan trafik och omvandla gatorna till bussgator. Vi tycker att det är viktigt med en bra kollektivtrafik men Skånetrafiken kan inte diktera villkoren för hur vi ska bygga Malmö. En stad måste balanseras mot alla de olika intressen som finns. Det är orimligt att Skånetrafiken villkorar för Malmö att ”om ni vill ha bussar måste ni bygga gatorna som vi vill”, säger Schönström till tidningen.

Tekniska nämnden i Malmö har också synpunkter på Skånetrafikens krav på en tioprocentig restidsförkortning och att Skånetrafiken ensidigt ska välja elteknik. På fredagen sammanträder Region Skånes kollektivtrafiknämnd, och nu hoppas Malmö att politikerna där ska följa det ursprungliga förslaget utan de ändringar som Skånetrafiken vill driva igenom.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)