Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dubbeljubileum för mest sålda turistbussen

Det 30 000:e exemplaret av turistbussen Mercedes-Benz Tourismo har levererats till det polska bussföretaget RF TRANS. Foto: Daimler Buses.

För 25 år sedan debuterade Mercedes-Benz turistbuss Tourismo på marknaden. Nu har den 30 000 Tourismon levererats. Därmed är modellen inne på sin tredje generation och den mest sålda turistbussen någonsin i Europa. Jubileumsbussen levererades till det polska bussföretaget RAF TRANS, ett bussföretag med cirka 220 bussar som kör turist- och beställningstrafik samt långväga expresstrafik.

Den 30 000:e Tourismon är en 12,3 meter lång, högdäckad turistbuss med Mercedes sexcylindriuga motor OM 70 på 290 kW (394 hk).

Det var så det började: Mercedes-Benz O 350 Tourismo 1995. Foto: Daimler Buses.

Den nuvarande, tredje generationen av Mercedes-Benz Tourismo introducerades för två år sedan. Den allra första Tourismon hade premiär 1994 under namnet O 350 Tourismo – för övrigt den första Mercedesbuss som förärades ett namn. Nykomlingen fanns bara i 12-metersutförande och blev snabbt en storsäljare. Tio år efter lanseringen hade den sålts i 10 000 exemplar, en hög siffra för en turistbuss i Europa.

Hösten 2006 hade Tourismo sålts i mer än 12 000 exemplar när det var dags för den andra generationen att göra entré på marknaden som en högdäckad buss i tre längder, från 12,1 till 14,0 meter lång och i både två- och treaxligt utförande. Samtidigt infördes en rad olika utrustningsalternativ som köparen kunde välja mellan. Nu fick Tourismo även det elektroniska stabiliseringssystemet ESP.

Tourismon fortsatte att vara oslagbart populär bland bussföretagen. 2013 passerade den 20 000 sålda bussar sedan introduktionen 1994. När modellen fyllde 20 år, 2014, infördes en rad nya säkerhetssystem.

2017 kom sedan den tredje, nuvarande, generationen av Tourismo med ytterligare ny säkerhetsutrustning. Och nu har alltså Tourismo nummer 30 000 funnit sitt hem hos ett bussföretag samtidigt som modellen firar sitt 25-årsjubileum.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)