Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Provåkare sätter rekord: 5000 åker gratis med SL och Nobina

Nobina och SL genomför en rekordstor provåkarkampanj i SL-trafiken. Foto: Nobina.

Omkring 5 000 personer från Södertörn, Södertälje och Norrtälje i Storstockholm får prova på att resa med kollektivtrafiken i hela SL-systemet under två veckor under oktober. Det är Nobina och SL som på det sättet vill få fler att upptäcka kollektivtrafiken.

Tanken är att ett antal utvalda resenärer ska få uppleva fördelarna med kollektivtrafiken. Resenärerna ska vara arbetspendlare som i vanliga fall oftast väljer bilen, men som nu velat testa att resa mer kollektivt. Just nu pågår en kampanj där intresserade provåkare kan anmäla sig på en särskild webbsajt.

De som sedan väljs ut reser kostnadsfritt från 7 oktober och två veckor framåt.

– Ofta finns det bättre bussförbindelser mellan hemmet och arbetsplatsen än vad man tror. Och att bjuda arbetspendlare på resor brukar vara ett bra sätt att hitta nya resenärer, säger Madeleine Arlert, affärsutvecklare på Nobina.

Nobina har genomfört provåkningskampanjer i samarbete med SL sedan 2017 och sett en ökning i det kollektiva resandet som ett direkt resultat av kampanjerna. Mellan 25 och 30 procent av provåkarna blir nya kunder och reser minst två dagar i veckan med SL. Det goda resultatet har gjort att ännu fler än tidigare, cirka 5000 personer jämfört med 3000, ska få testa kollektivtrafiken denna gång.

Förutom de ekonomiska och miljömässiga vinsterna som ett kollektivt resande innebär slipper man dessutom bilköer och man slipper att leta efter parkeringsplatser. Väl ombord på bussen kan resenären sova, läsa, njuta av en serie, påbörja eller avsluta dagens jobb, plugga eller bara koppla av.

– Vi riktar in oss på områden där vi ser en extra stor potential till ökat kollektivt resande. Och har man väl hittat till bussen i sin arbetspendling inser man snart att det är lika lätt att åka kollektivt även på fritiden, säger Johan Werneus på trafikförvaltningen som beställer SL-trafiken.

Taggat som: , ,

3 kommentarer »

  1. Jag har fortfarande inte fått mitt provåkarkort 191009 har ringt nobina,varit på post nord samt bring city mail och frågat men det finns inte! Fick Grattis meddelande och meddelande om försening av kortet det skulle finnas i brevlådan senast191008!känner mig besviken på nobina sl?nu har över halva veckan gått och känner mig lurad/besviken h/susann

    • Jag har upplevt samma sak. Inget gratiskort är levererat än idag 10/10 vilket innebär att nästan halva tiden för provåkningstiden har gått. Känner mig också besviken och lurad!! /Birgitta i Södertälje

  2. Hej,
    Har hört att provåkningsperioden har förlängts. Stämmer det?
    Fick mitt kort väldigt sent jag också (bor i Södertälje).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)