Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Danmark öppnar för flerledade bussar

Snart tillåten i Danmark. BYD lanserade i våras en 27 meter lång, fullelektrisk ledbuss. Bild: BYD.

Danmark planerar att tillåta flerledade långa bussar från årsskiftet. Den danska motsvarigheten till Transportstyrelsen, Færdselsstyrelsen, har skickat ut ett förslag till regeländring på remiss. Enligt de nya regler man vill införa ska flerledade bussar som är längre än 18,75 meter tillåtas i landet.

Bakgrunden är att flera kommuner i Danmark har framfört önskemål om att det ska bli tillåtet med bussar som är längre än 18,75 meter och har två eller fler leder. Det skulle göra det möjligt att etablera BRT (Bus Rapid Transit) i kollektivtrafiken. För att säkerställa att bussarna ska fungera i den övriga infrastrukturen kommer det dock att krävas tillstånd från väghållaren på orten.

Færdselsstyrelsen vill också att bussarna ska ha en skylt baktill som anger fordonets längd, likaså att de obligatoriska backspeglarna ska kompletteras med kameror som gör att föraren från sin plats ska ha full överblick över bussens bakersta del och området i närheten av detta.

Remisstiden går ut den 30 september. De nya reglerna föreslås börja gälla vid årsskiftet.

I Sverige är det sedan den 1 maj tillåtet med flerledade bussar som är högst 24 meter långa.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)