Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Varannan buss ska vara elektrisk”

En elbuss från Solaris i Berlin. Den tyska regeringen vill att minst varannan buss i Tyskland ska vara eldriven senast 2030. Foto: Ulo Maasing.

För att nå de uppsatta klimatmålen är det nödvändigt med en genomgripande förändring av transportsystemet i Tyskland senast år 2030.  Det tyska kommunikationsdepartementet planerar att investera upp till 75 miljarder euro (cirka 800 miljarder SEK) i en omställning och då handlar det inte bara om investeringar i järnvägar utan också en storsatsning på elektromobilitet. Bland annat vill departementet att hälften av alla bussar i Tyskland ska vara elbussar senast 2030, skriver den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung.

Bland annat överväger den tyska regeringen att fördubbla den federala miljöbonusen för elbilar till 4 000 euro för bilar som inte kostar mer än 30 000 euro för att stimulera marknaden för små elbilar. Eldrivna taxibilar föreslås få en bonus på 8 000 euro och varannan buss i Tyskland ska vara en elbuss 2030.

Satsningen på elektromobilitet, med åtminstone sju miljoner elbilar på de tyska vägarna 2030, kräver också omfattande investeringar i laddinfrastruktur.

En del av pengarna i storsatsningen ska gå till forskning om alternativa drivmedel.

Motsvarigheten till Miljöpartiet, De Gröna, anser att satsningen är otillräcklig och vill genomföra ytterligare åtgärder.

Tysklands mål är att minska utsläppen från transportsektorn med 40 procent till 2030 i jämförelse med nivån 1990, men hittills har man halkat efter målet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)