Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

8000 elbussar till stad i Australien

Sydney Harbour Bridge och operahuset. Sydney planerar nu en snabb övergång till elbussar – på bara några år ska 8 000 elbussar ersätta dagens bussar i lokaltrafiken. Foto: Wikimedia Commons/Wj32.

Det är inte bara i Europa, Latinamerika och delar av Asien som det just nu pågår en snabb omställning till elbussar i kollektivtrafiken. Den australiensiska storstaden Sydney planerar att de närmaste åren ställa om hela sin flotta av 8 000 stadsbussar till eldrift. Idag är flertalet bussar i staden dieseldrivna. Omställningen ska ske genom att delstaten New South Wales, där Sydney ligger, ska upphandla all busstrafik i staden under de kommande tre åren.

Idag är trafiken uppdelad på tretton trafikavtal. Flertalet av dessa körs av privata operatörer, men tre körs av samhällsägda företag. Även dessa avtal ska nu konkurrensutsättas.

– Jag har uppmanat världens ledande operatörer av kollektivtrafik att lägga bud på samtliga tretton avtal som upphandlas fram till 2022, säger Andrew Constance, transportminister i New South Wales.

Den snabba omställningen av bussflottan till elbussar utgör en del av delstatens program för att bli klimatneutral till år 2050.

Elektrifieringen av busstrafiken i Sydney väntas öka efterfrågan på el i New South Wales med fem – tio procent, vilket väntas bidra till en kraftig satsning på sol- och vindenergi i delstaten som räknar med att kostnaderna för den ökade elförbrukningen mer än väl kommer att kompenseras genom minskade kostnader för fossila drivmedel, skriver den australiensiska nättidningen thedriven.io.

Australien är en viktig exportmarknad för såväl Volvo som Scania bussar.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)