Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

En tiondel av svensk biogas eldas upp

Svensk biogas används främst som fordonsgas, men en tiondel eldas upp, facklas. Foto: Ulo Maasing.

Användningen av biogas gick upp med 29 procent mellan 2017 och 2018. Trots att biogasproduktionen i Sverige var nästan oförändrad så steg användningen kraftigt på grund av en fördubblad import. Det framgår av en ny rapport från Energimyndigheten. Rapporten visar också att en tiondel av den svenskproducerade biogasen bokstavligt används till att elda för kråkorna.

Produktionen av biogas i Sverige 2018 är i princip oförändrad mot 2017 och uppgår till strax över två terawattimmar. Under 2018 användes omkring 3,7 terawattimmar biogas i Sverige, att jämföra med cirka 2,9 terawattimmar 2017.

Trots oförändrad biogasproduktion 2018 fortsatte användningen att stiga kraftigt. Ökningen beror på en fördubblad import under året, varav två tredjedelar från Danmark. Den svenska biogasen används huvudsakligen till fordonsgas. Av importen användes omkring en tredjedel som fordonsgas, medan resten framförallt ersatte naturgasanvändning i industri och uppvärmning.

Rapporten visar också att tio procent av den svenska biogasen facklas, d v s eldas upp. Det motsvarar 211 GWh. Den del av den svenska biogasen som används till att elda för kråkorna har också ökat betydligt under det gångna året.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)