Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nytt resecentrum byggs i Bollnäs

Bollnäs får ett nytt resecentrum. Bild: Sweco.

Nu har bygget av ett nytt resecentrum i Bollnäs inletts. Bakgrunden är ett förväntat högre tryck på resande med kollektivtrafik. Det nya resecentrat ligger i anslutning till det nuvarande och samlar buss samt lokal- och regionaltåg på ett och samma ställe så att det ska vara enkelt för resenärer att byta mellan olika färdmedel.

Uppdraget att gestalta och projektera hela anläggningen, både den nya dockningsstationen och omkringliggande mark med gång- och cykelvägar, parkeringar, bussangöringar och entrétorg, har legat hos Sweco.

– Att bygga om ett resecentrum och skapa förutsättningar för ett ökat kollektivt resande i och till staden och samtidigt utforma Bollnäs resecentrum till en trygg, säker och tillgänglig plats med hög bekvämlighet för resenären var en stor utmaning. Den här komplexiteten tillsammans med hållbarhetsperspektivet gjorde att vi behövde arbeta tillsammans med ett företag som har alla kompetenser, säger Patrik Uhras, projektledare för resecentrumet vid Bollnäs kommun.

Miljötänk har stått i fokus för det nya resecentrat. Byggnaden kommer att förses med solceller. För att optimera och integrera solcellerna i arkitekturen så har huskroppen fått en lutande form.

I övrigt finns gröna tak och växtbäddar som tar emot dagvattnet. Buss- och torgytorna kommer vara isfria på vintern då man tar tillvara värmen på returvattnet från stadens fjärrvärmenät för att värma upp ytorna.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)