Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussolyckan i Sveg nu i hovrätten

Olycksbussen i Sveg, efter bärgning. Foto: Statens Haverikommission.

Under måndagen tar hovrätten för västra Sverige upp målet mot den bussförare som körde den buss som våren 2017 gick av vägen utanför Sveg. Vid olyckan omkom tre ungdomar. Tingsrätten friade föraren i våras, men åklagarmyndigheten delar inte tingsrättens bedömning och har överklagat den friande domen.

Olyckan inträffade utanför Sveg i april 2017 då en av Bergkvarabuss´ dubbeldäckare med skolungdomar på skidresa körde av vägen på en raksträcka.

Vid olyckan omkom tre skolungdomar från Skene i Västergötland när bussen, som var på väg till Klövsjö med ungdomar på skidresa, gick av vägen och välte. Dessutom fick fem ungdomar allvarliga skador och ytterligare ett stort antal elever fick betydande skador.

Föraren var åtalad för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Tingsrätten i Borås friade i april föraren av olycksbussen från alla anklagelser.

I samband med domen skrev tingsrätten att ”Tingsrätten har ogillat åtalen därför att det inte är visat att föraren har insett eller borde ha insett att han var så trött eller sömnig att det fanns en risk för att han inte skulle kunna framföra bussen på ett trafiksäkert sätt. Busschauffören kan därför inte anses ha agerat straffbart oaktsamt.”

Men samtidigt skrev rätten att man “har kommit fram till att det är utrett att trafikolyckan har uppkommit till följd av att föraren tappat kontrollen över bussen. Det har i sin tur berott på att hans koncentration och vaksamhet har varit nedsatt till följd av trötthet eller sömnighet.”

Den friande domen överklagades dock av chefsåklagare Stefan Ekeroth vid tingsrätten i Östersund.

”Jag anser att tingsrätten på ett riktigt sätt värderat bevisningen i fråga om orsaken till olyckan. Dock är jag av uppfattningen att tingsrättens bedömning i frågan om förarens oaktsamhet är felaktig i ljuset av tidigare domstolspraxis om oaktsamhetsbrott i trafiken”, framhöll åklagaren.

Hovrätten har avsatt fyra dagar den här veckan för rättegången.

1 kommentar »

  1. Bra, att hovrätten tar upp det. Visserligen har nog föraren fått tillräckligt straff, i.o.m vetskapen om att han orsakat olyckan. Men utfallet av domen blev fel, tycker jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)