Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart med IT-företag som ska sköta skånskt biljettsystem

Frank Hennekens, vd på Stratiteq och Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson skrev på onsdagen under ett avtal om förvaltning och vidareutveckling av Skånetrafikens biljettsystem. Foto: Skånetrafiken.

Det svenska IT-företaget Stratiteq, med kontor i Stockholm och Malmö, ska sköta och vidareutveckla Skånetrafikens nya biljettsystem. Det innebär också att det hittillsvarande systemet med Jojokort går i graven. på onsdagen skrev Skånetrafiken och Stratiteq ett fyraårigt avtal om att sköta biljettsystemet. Avtalet, som kan förlängas med ytterligare två år, har ett värde på cirka 100 miljoner kronor.

– Tack vare avtalet med Stratiteq har vi nu säkrat att vårt biljettsystems hjärna fungerar, säger Johan Frithiof-Karlberg, chef Digitalisering och IT på Skånetrafiken.

Under december sjösätter Skånetrafiken ett antal delar i sitt biljettsystem efter närmare fyra års utvecklingsarbete där en app lanserades som första kanal under våren 2017.

I och med det nya systemet försvinner Jojokortet. Redan idag används Skånetrafikens app av 850 000 kunder. Under december lanseras även ett antal kompletterande möjligheter att köpa biljett: i biljettautomater, på regionbuss, hos kundcenter och på webben samt ombord på stadsbuss med kontaktlösa bankkort.

– För att möta våra kunders behov utvecklar vi det nya systemet i egen regi och tar hjälp av leverantörer i världsklass, säger Johan Frithiof-Karlberg.

Avtalet innebär även en dygnet runt-beredskap för att trygga en hög tillgänglighet.

Stratiteqs roll blir att bidra med kompetens och resurser för att förvalta och vidareutveckla Skånetrafikens biljettsystem genom att leverera mjukvaruutveckling, testning och incidenthantering av de IT-plattformar och molntjänster som ligger till grund för systemet. Samtidigt handlar Skånetrafiken upp leverantörer med uppdrag att utveckla och förvalta de synliga kanalerna i biljettsystemet som app och webb.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)