Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scanias bussar backade, MAN:s ökade

Scania lanserade nyligen sin nya generation av stads- och förortsbussen CityWide. Serieproduktionmen startar nästa år. Foto: Ulo Maasing.

Scanias orderingång på bussar minskade med tolv procent under årets första nio månader, jämfört med samma period förra året. Samtidigt ökade MAN sin orderingång på bussar med fem procent. Det framgår av buss- och lastbilsjätten Traton Groups delårsrapport som presenterades på måndagsmorgonen. Traton ägs av Volkswagen och i Traton ingår fordonstillverkarna MAN, Scania och Volkswagen Caminhões e Ônibus.

Under januari – september i år fick Scania order på 5 724 bussar, jämfört med 6 506 bussar samma tid förra året. MAN:sa orderingång på bussar ökade från 4 640 i fjol till 4 863 i år. Volkswagen Caminhões e Ônibus, som är aktivt på den sydamerikanska marknaden, minskade sin orderingång på bussar med två procent, från 5 463 till 5 374 enheter.

Samtidigt som orderingången för bussarna backade för Scania och ökade för MAN ökade lastbilsförsäljningen inom Traton med åtta procent till 179 091 enheter. Tratons omsättning ökade med sex procent till 19,8 miljarder euro (cirka 211,4 miljarder SEK) och rörelseresultatet med 34 procent till 1,5 miljarder euro (cirka 16 miljarder SEK).

Lönsamheten i bussverksamheten redovisas inte för vare sig Scania eller MAN.

Scanias totala omsättning ökade dock med tolv procent, från 9 337 miljoner euro till 10 427 miljoner euro. Rörelseresultatet ökade från 888 miljoner euro (9,5 miljarder SEK) till 1 209 miljoner euro (12,9 miljarder SEK). Rörelsemarginalen ökade från 9,5 till 11,6 procent.

MAN Truck & Bus redovisar en omsättningsökning på 4 procent, från 83 686 till 75 712 miljoner euro, ett justerat rörelseresultat på 284 miljoner euro (3 miljarder SEK) och en justerad rörelsemarginal på 3,6 procent. Då har hänsyn tagits till en omstrukturering av Tratons verksamhet i Indien och till att en verksamhet förts över till Traton Group.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)