Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Seg datainspektion stoppar trygghetskameror

Övervakningskameror finns, men får inte spela in. Foto: Länstrafiken Örebro.

Mycket långa handläggningstider hos Datainspektionen har gjort att Svealandstrafiken inte kan lagra inspelningar från trygghetskamerorna på bussarna i Örebro län. Det innebär att det inte går för polisen att gå tillbaka och granska inspelningar av eventuella hot- eller våldssituationer på bussarna, skriver Nerikes Allehanda.

För några månader sedan tog samhällsägda Svealandstrafiken över en stor del av busstrafiken i Örebro län, bland annat stadsbussarna i Örebro. Och sedan dess är det stopp för inspelning från de kameror som finns ombord på bussarna. Anledningen står att finna i långa handläggningstider hos Datainspektionen.

Sedan augusti 2018 är det nämligen Datainspektionen och inte länsstyrelserna som beviljar de nödvändiga tillstånden till inspelningar från trygghetskamerorna. För Svealandstrafiken är det inget problem i Västmanland, där man sedan tidigare kör trafiken och har tillstånd. Men i Örebro län har man kört fast eftersom Datainspektionen inte hinner med sitt nya uppdrag.

Sedan inspektionen fick ansvaret för tillståndsgivningen har handläggningstiderna ökat snabbt. Ändå var Svealandstrafiken tidigt ute med sin ansökan, som man gick in med i februari i år.

Då var det besked man fick att det var cirka 4 – 5 månaders handläggningstid.

– När trafikstarten i Örebro län närmade sig, den 19 augusti, frågade vi Datainspektionen. Då blev beskedet åtta månaders väntetid. Nu har vi ringt igen om tillståndet och då visade det sig att väntetiden är tolv månader. Datainspektionen är överöst med arbete, säger Peter Beckman, produktionschef vid Svealandstrafiken, till Nerikes Allehanda.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)