Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hogia informerar om bussar och färjor på Åland

Informationen om kollektivtrafik och färjor på Åland ska bli bättre. Foto: Hogia.

Landskapsegeringen på Åland har tecknat avtal med Hogia Public Transport Systems som ett nytt informationssystem för kollektiv- och färjetrafiken på Åland. Den digitalisering som det nya systemet innebär gör att resenärerna kommer att få exakt reseinformation via det nya informationssystemet, som i realtid håller koll på exakt var bussen och färjan befinner sig.

– Vi gör en långsiktig investering för att förbättra reseupplevelsen och göra kollektivtrafiken till det självklara valet för medborgarna på Åland. Digitaliseringen kommer att göras strukturerat och stegvis, säger Per-Erik G. Cederkvist, upphandlare på Ålands landskapsregering med ansvar för Infrastrukturavdelningens transportbyrå.

Med det nya informationssystemet kommer resenärerna i ett första steg att kunna göra reseplanering i Google Maps och enkelt få information om en rekommenderad rutt.

I nästa steg kommer man i realtid kunna se var bussen och färjan befinner sig. Det kommer att finnas digitala informationsskyltar på hållplatserna med realtidsinformation kring avgångs- och ankomsttider samt uppdateringar kring eventuella trafikstörningar.

– Tyvärr ser man på Åland en enorm tillväxt i privatbilismen på bekostnad av kollektivtrafiken, men digitaliseringen öppnar nya spännande möjligheter att skapa en attraktiv kollektivtrafik. Allt vi behöver nu är förmågan att identifiera möjligheterna och modet att utnyttja dem.

– På sikt kommer vi att få fram var, när och hur passagerarna åker på de olika linjerna inom kollektivtrafiken eller på färjorna. Baserat på den informationen kan vi fatta beslut om vilka land- eller havsgående linjer man ska satsa på. Vi kommer att få en effektivare och bättre planering av kollektivtrafiken, berättar Per-Erik Cederkvist.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)