Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storaffär i bussbranschen klar: Vy köper Flygbussarna

Storaffär klar: Vy köper Flygbussarna.

Det är nu klart att det blir Vy (tidigare Nettbuss) som köper Flygbussarna från Transdev. Flygbussarna blir nu en del av Vys kommersiella bussverksamhet i Sverige. Flygbussarnas verksamhet förs nu in under samma tak som Vy Bus4You, som är bolagets komfortalternativ, och Vy express.

Bussmagasinet kunde redan den 19 november avslöja att Transdev förberedde en försäljning av Flygbussarna.

– Genom köpet av Flygbussarna förstärker Vy sin position på den svenska marknaden och vi befäster vår position som det ledande bolaget i Norden inom persontransport, säger Geir Isaksen, koncernchef för Vy.

– Vi ska ta det bästa från två bolag och göra något ännu bättre av detta. Vi kommer inte heller nöja oss med att bara förvärva Flygbussarna, utan vi har stora planer på att bygga ut verksamheten och låta fler gäster få möjlighet att åka komfortabelt, miljövänligt och prisvärt till och från våra flygplatser, säger Robert Nyberg.

Själva övertagandet kommer preliminärt att ske den 1 mars 2020 och därefter blir Flygbussarna ett varumärke inom Vy-koncernen. Förvärvet måste även godkännas av konkurrensverket innan det formellt går igenom.

– Från Flygbussarnas sida ser vi nu framemot att få bli en del av Vy-koncernen. Vi kommer att få en ägare som vill fokusera på B2C-verksamheten och skapa tillväxt genom fortsatt satsning på våra medarbetare och kunder, säger Zakaria Abna-Aissa, affärschef för Flygbussarna.

Bakgrunden till affären är att Transdev group har tagit ett strategiskt beslut att fokusera på kärnverksamheten, upphandlad trafik och tjänster som har andra företag som kunder (B2B). Det senaste året har flera verksamheter som vänder sig direkt mot slutkonsument (B2C) sålts, bland annat de europeiska expressbuss-verksamheterna isilines och Eurolines; SuperShuttle och taxiverksamheter i USA. Tidigare i år beslutade Transdev Group även att sälja Flygbussarna i Sverige.

– Flygbussarna har varit en framgångsrik del av Transdev Sverige och har vuxit betydligt sedan Transdev förvärvade företaget år 2007. Vi är mycket glada över att kunna berätta att det blir Vy som tar över som en ny ägare av Flygbussarna. De har precis som Flygbussarna ett starkt kundfokus och kommer kunna fortsätta utveckla verksamheten på lång sikt, säger Gunnar Schön, vd Transdev Sverige.

Flygbussarna omsätter över en halv miljard kronor. Företaget har 85 fossilfria bussar i sin flotta och kör till sju flygplatser fördelat på tolv linjer. Totalt sett gjordes det närmare fem miljoner resor med Flygbussarna i fjol.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)