Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljonsmäll för länstrafikbolag för fel gas till Örebrobussar

Länstrafiken Örebro döms att betala skadestånd till Nobina som tidigare körde stadsbussarna i Örebro. Arkivbild: Ulo Maasing.

Länstrafiken Örebro har av Örebro tingsrätt dömts att betala över sju miljoner kronor i skadestånd till bussföretaget Nobina. Bakgrunden är att Nobina tidigare körde stadsbussarna i Örebro. När Nobina en gång vann upphandlingen av trafiken var ett av kraven att bussarna skulle köras på biogas och att Nobina inte fick köpa gasen från någon annan leverantör än Swedish Biogas med tre Närkeskommuner som delägare. Men Swedish Biogas klarade inte gasleveranserna utan blandade biogasen med fossil naturgas.

Det gjorde att Nobina fick stora tekniska problem med bussarna, vilket ledde till betydande merkostnader för bussföretaget. 2016 stämde därför, som vi då rapporterade, Nobina Länstrafiken och nu har alltså tingsrättens dom kommit.

Domstolen konstaterar att den gas som levererades till Nobina ställde till stora problem för bussföretaget med ryckig körning, motorstopp och bussar som inte startade.

Därför ska Länstrafiken, och indirekt skattebetalarna, betala drygt sju miljoner kronor i skadestånd till Nobina.

Ändå har länstrafiken kommit lindrigare undan än vad Nobina först krävde. I sin stämning begärde nämligen bussföretaget ett skadestånd på 22 miljoner kronor.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)