Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ökade leveranser men minskad orderingång för Volvo Bussar

Volvo Bussar förbättrade i fjol sin lönsamhet kraftigt. Foto: Volvo.

Volvo Bussar levererade fler bussar under 2019 än året innan. Men samtidigt sjönk orderingången, alltså beställningarna av nya bussar, kraftigt. Det framgår av Volvokoncernens rapport för fjärde kvartalet och för helåret 2019 som presenterades på torsdagsmorgonen. För Volvokoncernen som helhet ökade i fjol nettoomsättningen med elva procent, från 390,8 till 432 miljarder kronor. Omsättningen för Volvo Bussar ökade i fjol kraftigt, från 25,8 till 31 miljarder kronor. Det är en ökning med 20 procent, jämfört med året innan.

Även lönsamheten för Volvo Bussar förbättrades mycket kraftigt. Jämfört med 2018 visar 2019 upp en lönsamhetsförbättring på hela 75 procent, från 765 till 1 337 miljoner kronor.

Rörelsemarginalen förbättrades från 3,0 till 4,3 procent. Jämfört med Volvokoncernens övriga produktsegment (lastbilar, anläggningsmaskiner och Volvo Penta) är dock lönsamheten för bussarna svag med sina 4,3 procents rörelsemarginal. Motsvarande siffra för lastbilarna är exempelvis 11,4 procent och för koncernen som helhet 11,5 procent.

Den minskade orderingången på nio procent förklaras av Volvo Bussar med att man 2018 fick en stor order till Colombias huvudstad Bogotà. Två stora order i fjol (157 elledbussar till Transdev i Göteborg och 307 bussar till MTA i New York för Volvos nordamerikanska dotterbolag Prevost vägde inte upp detta.

Volvo konstaterar att de europeiska marknaderna visar upp fortsatt goda nivåer med höga volymer i Norden.Efterfrågan i Brasilien fortsatte att förbättras medan marknaderna i Asien och Mellanöstern totalt sett var stabila, men den indiska marknaden fortsatte att försvagas.

Totalt minskade Volvo Bussars orderingång med 17 procent, från 10 202 enheter år 2018 till 8 492 enheter i fjol. Leveranserna ökade med 15 procent, från 8 246 bussar till 9 731.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)