Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordresande i Skåne

Stadsbussarna i Malmö svarar för 27 procent av alla resor som görs med Skånetrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Resandet med Skånetrafikens bussar och tåg slog förra året nytt rekord med 170 miljoner resor. Det är en ökning med drygt 2,2 procent jämfört med 2018. Aldrig har så många rest kollektivt i Skåne som under 2019. Mest ökade tågresorna, men både stadsbussar och regionbussar hade också fler resenärer ämn i fjol.

– Förra året var ett bra år för den skånska kollektivtrafiken. Resandet, punktligheten och Skånetrafikens egen marknadsandel ökade. Samtidigt hade Skånetrafiken ett positivt resultat på 110 miljoner kronor, till följd av lägre kostnader, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Störst resandeökning hade tågtrafiken som ökade med hela 6,8 procent, vilket är en bra bit över Skånetrafikens mål. Även på Skånes bussar ökade antalet resande. Skånetrafikens gröna stadsbussar ökade antalet resande med 0,7 procent, medan antalet resande med gula regionbussar ökade med 0,8 procent jämfört med 2018.

– Bussresandet har inte ökat i den takt vi velat. Samtidigt är det glädjande att resandet med stadsbuss i Malmö fortsätter att öka – förra året med 4,6 procent. Hela 27 procent av samtliga våra resor sker med just stadsbuss i Malmö, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Skånetrafikens marknadsandel av det motoriserade resandet för 2019 var 32 procent. Det är en ökning med två procentenheter jämfört med 2018.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)