Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Resenärer okunniga om sina rättigheter

En majoritet av de långväga resenärerna i EU är okunniga om sina rättigheter, visar en omfattande EU-undersökning. Foto: Ulo Maasing.

En majoritet av buss-, flyg-, tåg- och färjeresenärerna i Europa är okunniga om sina rättigheter. Det visar en stor undersökning som EU-kommissionen presenterade den här veckan. Undersökningen bygger på intervjuer med nästan 28 000 EU-medborgare. Bussbranschen placerar sig i bottenskiktet bland transportslagen.

Enligt undersökningen är bara 43 procent av de resenärer som de senaste tolv månaderna har rest med långfärdsbuss och -tåg, flyg eller färja medvetna om att EU har infört regler om passagerares rättigheter.

32 procent av alla som deltog i undersökningen, även de som under de senaste tolv månaderna inte hade gjort någon resa med de aktuella färdmedlen, känner till att passagerarrättigheter existerar i EU för de aktuella färdmedlen.

Minst är okunnigheten när det gäller flyg. 14 procent är medvetna om reglerna för flygresor, 8 procent för tågresor, 5 procent för bussresor och 3 procent för resa med färja eller fartyg. Kunskapen är större bland dem som har gjort en resa de senaste tolv månaderna än bland dem som inte gjort det.

Också andelen resenärer som anser att de innan resan har fått bra information om sina rättigheter från transportföretaget varierar. Bara 26 procent av bussresenärerna anser att de har fått sådan information. Betyget är lika lågt för järnvägsresor, medan 29 procent av dem som rest med färjor och anser att de fått bra information innan resan. 40 procent av flygresenärerna säger sig ha fått sådan information.

Av de resenärer som de senaste tolv månaderna hade upplevt störningar i resan uppgav 53 procent att deras flygbolag hade erbjudit någon form av bistånd (mat och dryck, alternativt flyg, återbetalning, ekonomisk kompensation, boende och så vidare). För tågpassagerare var siffran 43 procent och för buss- och färjepassagerare 38 procent.

Taggat som:

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)