Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sänkta kostnader för färdtjänst ger pengar tillbaka

Billigare än väntat för skånska kommuner. Foto: Skånetrafiken.

Flera skånska kommuner får idag pengar tillbaka från Skånetrafiken för de avgifter de3 har betalat för sina serviceresor. Anledningen är att kostnaderna för resorna minskar, samtidigt som antalet färdtjänstresor ökar. ”Parallellt med sänkta kostnader levererar vi bättre kvalitet till våra kunder”, säger Titti Unosdotter, affärsområdeschef för Skånetrafikens Serviceresor.

Sedan ett drygt år använder Skånetrafiken ett nytt avtal för färdtjänst i 24 skånska kommuner. Tidigare betalade kommunerna en fast kostnad, men nu debiteras kommunerna för de verkliga kostnaderna efter en avstämning varje halvår.

Efter första halvårets avstämning delade Skånetrafiken i september förra året ut 2,9 miljoner kronor i återbäring. Efter andra halvårets avstämning delar Skånetrafiken nu ut ytterligare 4 miljoner kronor i återbäring, trots att antalet resor med färdtjänst har ökat med 3,5 procent under 2019.

– Samtidigt som priset per resa sjunker, ökar punktlighet, trygghet och kundnöjdhet, säger Titti Unosdotter och tillägger att de kostnader som Serviceresor räknade med när beställningscentralen gick över i egen regi, har blivit lägre än beräknat och samtidigt lett till bättre kvalitet.

– Det är glädjande att se hur effektivt Skånetrafikens Serviceresor arbetar med pris och kvalitet, säger Carina Zachau, ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Serviceresor sköts sedan maj 2018 i Skånetrafikens egen regi.

Under 2019 gjordes omkring 5 500 serviceresor per dygn. Under samma år minskade kostnader färdtjänstmed cirka 7 miljoner kronor. Den upplevda punktligheten låg 2019 på 92 procent, medan den upplevda kundnöjdheten låg på 88 procent.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)