Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Som vanligt efter brexit

Allt är som vanligt, i alla fall en tid. Foto: Wikimedia Commons.

När Storbritannien vid midnatt denna fredag lämnar EU kommer inget att ändras när det gäller körkortsregler eller resor i, till eller från landet. Det uppger Transportstyrelsen. Vid midnatt svensk tid natten mellan fredag och lördag inleds enligt utträdesavtalet en övergångsperiod. Under denna kommer mesta i praktiken att fungera som nu. Vad som sker framöver blir föremål för förhandlingar mellan EU och Storbritannien. När de förhandlingarna kommer att vara klara är oklart.

Övergångsperioden innebär att Storbritannien kommer fortsätta att vara en del av den inre marknaden och tullunionen och underställd EU-domstolen. Därmed kommer handeln, resor och annat utbyte med Storbritannien inledningsvis att fortsätta som tidigare. Övergångsperioden löper till och med det här året och kan om parterna är överens om det förlängas en gång, som längst till och med 2022.

Förhandlingar om avtal som reglerar den framtida relationen kommer inledas så snart Storbritannien har lämnat EU.

Alla regler som gäller inom körkortsområdet kommer vara oförändrade minst till och med 2020-12-31. Det gäller både brittiska körkort i Sverige och svenska körkort i Storbritannien.

Inga ändringar kommer heller att göras i de regler som gäller för brittisk yrkesförarkompetens under det här året.

– För oss på avdelning Körkort har processen kring brexit bland annat inneburit många frågor till vår kundtjänst och ett betydligt ökat antal utbyten av brittiska körkort till svenska. Nu ser det ut som att det blir ett utträde under mer ordnade former, men vilka regler som kommer att gälla efter övergångsperioden vet vi ännu inte, säger Roland Notstam, enhetschef på Transportstyrelsen.

Flygtrafiken mellan Sverige och Storbritannien kommer inte att påverkas av Storbritanniens utträde, oavsett vilket flygföretag som man väljer att resa med.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)