Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussarna backade i Halland

Det totala resandet med Hallandstrafiken ökade i fjol, men bussresandet minskade. Foto: Ulo Maasing.

Resandet med kollektivtrafiken i Halland fortsätter att öka, men i fjol minskade bussresandet. Hallandstrafiken förklarar minskningen av bussresandet med att det sommarlovskort som fanns 2018 avskaffades till sommaren 2019. Totalt passerade resandet med Hallandstrafiken i fjol för första gången någonsin 20 miljoner resor. Resandet ökade under 2019 med 2,1 procent och har sedan 2010 ökat med 36 procent.

De senaste tre åren har resandet med Hallandstrafikens bussar och tåg årligen ökat med cirka fem procent. Skälen till att ökningstakten sjönk under 2019 är troligen flera, även om Hallandstrafiken påpekar att hela analysen ännu inte är klar.

– Men vi ser redan nu att det statligt subventionerade Sommarlovskortet bidrog till en kraftig ökning av sommarresandet 2018. 2019 när Sommarlovskortet inte fanns, minskade resandet under sommarperioden. Den minskningen bidrar till att vi inte ökar lika mycket under 2019, säger Andreas Almquist Hallandstrafikens VD.

Jämfört med 2017, dvs. före Sommarlovskortet har resandet ökat med 7,3 procent.

Det är busstrafiken i länet som bromsar ökningstakten i resandet.

– Alla siffror är inte genomarbetade ännu men vi ser att minskningen sker i busstrafiken och vi vet att mycket av resandet med Sommarlovskortet skedde med buss under 2018, så svaret finns förmodligen där. Men vi behöver mer tid att analysera siffrorna för att se hela svaret, säger Andreas Almquist.

Resandet med regionbussarna minskar med 2,1 %, stadsbussarna i Halmstad med ungefär lika mycket och stadsbussresandet i Falkenberg minskar med en procent. I Varberg fortsätter dock den kraftiga resandeökningen som blev fem procent under 2019.

– Den stora linjeomläggningen från 2015 med två genomgående linjer och med passning till Öresundståget fortsätter att ge effekter på resandet i Varberg, säger Andreas Almquist.

Resandet med tåg fortsätter att öka, framför allt på Västkustbanan. Under 2019 gjordes 5,4 miljoner tågresor på Västkustbanan (Öresundståg, Västtågen Varberg-Göteborg, Pågatågen Halmstad-Helsingborg). Jämfört med 2018 är det en ökning med 7,5 procent. På Kungsbackapendeln blev ökningen 6,7 procent på 2 602 793 resor (2 439 821). Samtliga tågstationer i Halland visar också på ett ökat resande.

Marknadsandelen för Hallandstrafiken ligger kvar på samma nivå som 2018, 18,1 procent.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)