Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt tillväxt av turismen i Sverige

Turismen i Sverige fortsatte att öka under 2019. Foto: Ulo Maasing.

Turismen fortsätter att växa i Sverige, visar ny statistik från Tillväxtverket. Antalet gästnätter förra året blev totalt 67,8 miljoner. Det är en ökning med 4 procent eller 2,7 miljoner gästnätter, jämfört med förra året. Under den senaste 10-årsperioden har gästnätterna i Sverige ökat med i genomsnitt omkring 3 procent om året.

– En stor del av ökningen beror på att allt fler svenskar reser inom landet. Vi ser också att vi får betydligt fler besökare från vissa andra länder, däribland Tyskland, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket.

Trenden med ett ökat resande från Tyskland till Sverige förstärktes under 2019. Gästnätter från Tyskland ökade med 11 procent jämfört med fjolåret till 3,4 miljoner vilket motsvarar 20 procent av de utländska gästnätterna. Sedan 2013 har Tyskland haft en stadig tillväxt med en ökning på 5 procent per år i genomsnitt. Utöver de tre storstadslänen åker tyskarna framför allt till Kalmar, Kronobergs och Jönköpings län.

Gävleborgs län var det län som hade den största relativa ökningen av inrapporterade gästnätter under 2019. Jämfört med fjolåret ökade gästnätterna med 12 procent till totalt 1,4 miljoner.

Sett till totala volymer är det storstadslänen som toppar listan över mest besökta regioner i Sverige, Stockholms län med 15, 2 miljoner gästnätter, Västra Götalands län med 10,6 miljoner samt Skåne län med 6, 6 miljoner gästnätter.

Turismen i Sverige 2019 i ett nötskal:
De svenska gästnätterna ökade med 5 procent jämfört med fjolåret till drygt 50 miljoner.
Gästnätterna från våra nordiska grannländer ökade sammantaget med 1 procent under 2019.
Danmark ökade 5 procent, Finland ökade med 1 procent och gästnätterna från Norge var oförändrade.
Gästnätter från övriga Europa ökade med 8 procent.
USA och Kina ökade med 22 respektive 17 procent.
Totalt inrapporterades 67,8 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i Sverige, en ökning med 4 procent jämfört med 2018.
En gästnatt är samma sak som en övernattning. Fyra personer som hyrt en stuga i 7 nätter ger 28 övernattningar.

Diagram: Tillväxtverket.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)