Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt fler stänger framdörren

Stänger framdörrarna. Foto: Värmlandstrafik.

Medan Skånetrafiken fortsätter att spjärna emot krav från bussförarna stänger allt fler av de ansvariga för kollektivtrafiken i regionerna framdörrarna på bussarna och låter resenärerna stiga av och på genom de bakre. SL i Storstockholm var, som vi tidigare rapporterat, först ut med åtgärden.

Nu meddelar Värmlandstrafik att man skärper säkerheten ytterligare för att minimera smittorisken i fordonen. Från och med måndag 23 mars blir det bara möjligt att resa på förköpta biljetter samt gå på och av genom de bakre dörrarna på bussarna. Allt för att minimera förarnas sociala kontakter.

– I en svår situation är målsättningen att ha en så trygg och säker kollektivtrafik som möjligt för både resenärer och förare. Vi följer myndigheternas riktlinjer och tar nu ett beslut som förstärker detta ytterligare, säger Mattias Bergh, tf trafikdirektör i Region Värmland kollektivtrafik.

Från och med måndag 23 mars tillåts bara in och utpassering ur bussarna genom de bakre dörrarna för att minska förarnas direktkontakt med passagerarna. Från och med måndag går det inte heller att köpa biljett framme hos förarna med kort, betala för flera med reskassa, få övergångsbiljett i pappersform eller få reda på hur mycket pengar som finns kvar på ditt busskort. Endast förköpta biljetter, såsom mobilbiljett, reskassa och periodbiljetter gäller nu i kollektivtrafiken i Värmland. Allt för att minska förarnas sociala kontakter med passagerarna.

På torsdagen beslutade Hallandstrafiken att det från och med idag, fredag, att framdörren på bussarna inte kommer att öppnas för av- och påstigande. Åtgärden är frivillig för operatörerna att genomföra.

– Vi har gett våra trafikföretag den här möjligheten att vidta åtgärderna för att bidra till minskad oro, en bättre arbetsmiljö, minskad risk för smittspridning och skapa förutsättningar för att inte påverka sjukfrånvaron, säger Yasmine Möllerström Henstam, Hallandstrafikens kommunikationschef.

I samband med förändringen skärps också kravet på att alla bussresenärer måste ha en giltig biljett för sin resa, innan resenären stiger ombord.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Bra att allt fler stänger framdörren för att minska spridningen av Corona viruset.
    ULTRA/Länstrafiken spjärnar emot i Västerbotten och säger framdörren skall vara öppen.
    Det finns många kollegor som är i riskgruppen att bli dålig av viruset. Förarna gör ett jätte arbete bakom ratten och kör bussarna i dessa svåra tider. Det är mycket bättre att förarna kör buss än att hamna inom vården och bli en extra belastning där. Vården har fullt upp ändå.
    Det bästa vore om Folkhälsomyndigheten kom med tydliga direktiv så hela bussbranschen arbetar efter samma regler. Har vi otur kan läget förändras snabbt och förvärras ännu mer så vi alla som är inblandade i bussbranschen måste göra vårt yttersta för att stänga ute smittspridningen och hålla bussarna rullande. Detta kan bli långvarigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)