Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arkitekturpris till resecentrum

Angereds resecentrum i Göteborg har tilldelats Trafikverkets arkitekturpris. Foto: Eddie Löthman.

Angereds resecentrum i Göteborg har tilldelats Trafikverkets arkitekturpris 2019. Resecentrat är en av de största knutpunkterna för kollektivtrafiken i Göteborg med ungefär 35 000 resenärer om dagen. Den femhörniga byggnaden stod klar sent i somras och togs fram i ett samverkansprojekt mellan en grupp unga i närområdet och stadsdelsnämnden i Angered.

Byggnaden är ritad av Wingårdhs på uppdrag av Västtrafik.

I sin motivering lyfter juryn särskilt fram att ”det engagerade samarbetet mellan arkitekten, unga Angeredsbor och beställaren är en föredömlig process” som har resulterat i en ”originell, skimrande byggnad som är sprungen ur sin omgivning”.

I utformningen av resecentrat har arkitektbyrån Wingårdhs samarbetat med unga i närområdet. Foto: Eddie Löthman.

Trafikverkets arkitekturpris delas ut av Trafikverket vartannat år. Priset ges till en omsorgsfullt utformad och väl fungerande infrastrukturanläggning som motsvarar höga krav på god arkitektur, långsiktig hållbarhet och hänsyn till natur- och kulturvärden. Den anläggning som uppmärksammas ska ha sådana kvaliteter att den bidrar till att utveckla samhället och blir en förebild för andra.

Juryns motivering i sin helhet:

Angered resecentrum är ett identitetsskapande, tryggt nav i miljonprogrammets tidstypiska stadslandskap och en spretig trafikmiljö. Byggnaden genomsyras av hög kvalitet. Dess minimala fotavtryck och intrikata form ger maximal utdelning. Det engagerade samarbetet mellan arkitekten, unga Angeredsbor och beställaren är en föredömlig process som har resulterat i en originell, skimrande byggnad som är sprungen ur sin omgivning.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)