Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Corona får Strömma att stänga

Slutkört tills vidare. Strömma Turism & Sjöfart stänger sin verksamhet på samtliga 16 destinationer åtminstone april månad ut. Foto: Ulo Maasing.

Strömma Turism & Sjöfart har beslutat att stänga all sin verksamhet på de orter där man idag är igång samt skjuta upp säsongstarten på de orter där företaget ännu inte har öppnat för säsongen. Det innebär att Strömma nu håller stängt på samtliga 16 destinationer i och utanför Norden där man har verksamhet. Orsaken är covid-19-pandemin. Företaget räknar med att ha stängt åtminstone april månad ut.

Strömma konstaterar att de globala insatserna för att dämpa spridningen av covid-19 påverkar såväl fritids- som affärsresandet mycket hårt och det gäller inte bara flygresandet. Eftersom många länder har stängt sina gränser har Strömmas största målgrupp, internationella turister, försvunnit från marknaden, konstaterar företaget. Följden är en dramatisk nergång i efterfrågan på företagets tjänster.

Strömma räknar med att hålla stängt åtminstone april månad ut vilket innebär ett inkomsttapp under det första kvartalet på 15 – 20 miljoner kronor och omkring 70 miljoner kronor i början av det andra kvartalet.

Förra året startade Strömma sightseeingtrafik i Berlin. Nu stoppas även den verksamheten tills vidare. Foto: Ulo Maasing.

När restriktionerna på resor och för människor att mötas lyfts planerar Strömma att gradvis komma igång med sin sightseeing- och rundtursverksamhet liksom övriga aktiviteter. Men först vill Strömma se att det finns en säker efterfrågan på marknaden så att produktionskostnaderna inte överstiger den verkliga försäljningen.

– Vi kommer att ha ett begränsat utbud under hela säsongen. Det är ännu för tidigt att bedöma helårseffekten på vår omsättning och vårt resultat, skriver Strömma i ett pressmeddelande.

Strömma vidtar nu ett antal åtgärder för att begränsa effekterna av inkomsttappet och anpassa utbudet till en lägre efterfrågan under säsongen.

Samtidigt konstaterar företaget att Strömmas verksamhet präglas av starka säsongsvariationer vilket också sätter sin prägel på kostnadsbilden. Den mest effektiva åtgärden för att minska kostnaderna är enligt Strömma att inte ha säsongsanställd personal som normalt under högsäsong står för cirka 65 procent av företagets personalkostnader. Därför stoppar företaget nu anställning av säsongspersonal, vilket gör att Strömma slipper större friställningar av driftpersonal.

Minskat underhållsbehov bidrar till besparingarna eftersom alla företagets båtar/bussar inte kommer att vara igång under sommaren. Till det kommer korttidspermitteringar, stopp för konsultanvändning, uppskjutna icke-kritiska projekt, minskad marknadsföring samt uppsägning av administrativ personal.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)