Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tillväxtverket: Även familjemedlemmar i familjeföretg kan få korttidsstöd

Tillväxtverket: Även familjemedlemmar som är anställda i familjeföretag kan få stöd vid korttidspermitteringar.

Tillväxtverket, som hanterar de nya reglerna om korttidspermitteringar med anledning av covid-19-pandemin gör nu en tolkning av reglerna som kan innebära en betydande lättnad för familjeföretag. Enligt den ursprungliga skrivningen av reglerna kunde inte medlemmar av ägarfamiljen i familjeföretag få stöd vid korttidsarbete (det vill säga korttidspermittreringar). Nu gör Tillväxtverket en tolkning av reglerna som öppnar för korttidspermitteringar av familjemedlemmar i familjeföretag.

Så här skriver Tillväxtverket om vilka anställda som kan omfattas av stödet:

” • Stödet omfattar inte nyanställda, utan endast anställda som var avlönade 3 månader före Tillväxtverkets godkännande.

• Stödet gäller för de arbetstagare som arbetsgivaren varit skyldig att betala arbetsgivaravgifter för under stödmånaden.

Arbetstagare som tillhör arbetsgivarens familj är inte stödberättigande enligt 11 § lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete. Tillväxtverket gör här tolkningen att de enda arbetsgivare som kan anses ha en familj är enskilda näringsidkare eftersom endast dessa är fysiska personer. Det är en extensiv tolkning i ljuset av syftet med det nya systemet för korttidsarbete och den exceptionella situation som nu råder. Tolkningen innebär att även anställda ägare och anställda som tillhör dennes familj kan omfattas, med undantag för företagsformen enskild firma. En förutsättning är förstås att övriga kriterier för stöd är uppfyllda.

Med extensiv tolkning, som Tillväxtverket hänvisar till, ges en lagregel utsträckt betydelse, tolkningen av regeln utvidgas för att täcka en viss situation.

Klicka här för att komma till Tillväxtverkets information om vilka anställda som kan få stöd vid korttidsarbete.

Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag, välkomnar Tillväxtverkets tolkning. Foto: Ulo Maasing.

– Tillväxtverkets skrivning på sin hemsida om att man nu gör en ”extensiv tolkning” så att också anställda ägare och anställda som tillhör dennes familj kan omfattas av stödet om korttidsarbete, med undantag för företagsformen enskild firma, är mycket välkommen, kommenterar en glad Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

– Majoriteten av medlemmarna i Sveriges Bussföretag är små och medelstora företag där hela eller delar av en familj arbetar, just det här har efterfrågats av dem som en av flera åtgärder för att stötta just hårt drabbade familjeföretag.

– Samtidigt är det obegripligt att stödet inte, efter de besked vi fått, omfattar även företag som finansieras av det offentliga, till exempel bussföretag som kör offentligt upphandlad kollektivtrafik och skolskjuts, säger Anna Grönlund

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)