Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förnybar bussfabrik i Borås

Förnybart lager. Volvo Bussars fabrik i Borås använder nu enbart förnybar energi. Foto: Ulo Maasing.

Volvos bussfabrik i Borås är nu en av de första produktionsanläggningarna för bussar som enbart använder förnybar energi. All energi som fabriken använder kommer från förnybara källor, som vattenkraft och biobränslen. Dessutom har den totala energiförbrukningen i fabriken reducerats med 15 procent på några år.

Därmed har fabriken av Volvo blivit certifierad av Volvo som ”Renewable Energy Facilit”.

Fabriken sysselsätter omkring 300 medarbetare och har en produktionskapacitet på cirka 10 000 busschassier per år.

– Vi är naturligtvis stolta över att ha minskat vår klimatpåverkan genom att använda förnybara källor och all energi vi köper in är fossilfri. Elkraften kommer från vattenkraft, fjärrvärmen produceras av biobränslen och truckarna i fabriken drivs med el eller HVO som är ett förnybart bränsle, säger Joakim Wretman, fabrikschef för Volvo Bussars Boråsfabrik.

Under de senaste åren har fabriken också genomfört en rad åtgärder, som tillsammans minskat energiförbrukningen med 15 procent.

– Bland annat har vi ersatt konventionella lysrör med LED-armaturer och produktionsbelysningen styrs automatiskt så att den bara är aktiv när tillverkningen är igång. Vi kontrollerar också så att ingen elförbrukande utrustning står och drar ström när det inte behövs, säger Joakim Wretman.

– Engagemanget från samtliga medarbetare har varit stort och vår partner har bidragit med både kunskap och lösningar.

Volvo Bussars fabrik i Borås medverkar också i Autofreight som är ett projekt för att minska transporterna mellan Viareds Logistikpark i Borås och Göteborgs Hamn. Det är en lösning som minskar koldioxidutsläppen med omkring 30 procent redan från start.

– Vi ser våra produkter i ett livscykelperspektiv och jobbar kontinuerligt för att minska miljöpåverkan i alla led, från tillverkning till drift, återanvändning och återvinning. Aktuella exempel är våra projekt kring återanvändning av elbussars batterier. Batterierna kan nu få ett andra liv som energilager i fastigheter, säger Andreas Carlén, Energy Efficiency & Environment Director på Volvo Bussar.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)