Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sålde bilen när de upptäckte bussen

Sålde bilen när de upptäckte bussen: Bussmiljönärerna Mia Gustafsson och Simon Holst som båda pendlar mellan Källby och Lidköping i Västergötland.

Två av nitton deltagare i projektet Bussmiljönärerna i Lidköping och Götene har sålt sina bilar efter under tre månader ha provat att åka buss till jobbet. Nästan alla deltagare uppger att de är positiva till att resa med kollektivtrafiken och tre fjärdedelar säger att de kommer att fortsätta att ta bussen till och från arbetet.

Projektet Bussmiljönärerna är en satsning där arbetspendlare i Lidköpings och Götenes kommuner fick prova på att resa kollektivt. Deltagarna har under tre månader haft som uppdrag att minska sitt bilåkande och istället ta bussen till och från arbetet. Tillsammans gjorde deltagarna 78 procent av sina arbetsresor med buss. Snittet för andelen bussresor låg på 84 procent med undantag för jul- och nyårsveckorna.

Innan projektet reste bara en av de 19 deltagarna buss till arbetet. Efter projektet uppger 95 procent att de är positiva eller mycket positiva att åka med kollektivtrafiken och 75 procent kommer att fortsätta resa kollektivt till arbetet. Två av deltagarna har till och med sålt varsin bil.

– Det känns väldigt tryggt och positivt att åka buss. Jag åker kollektivt både till jobb men även till fritidsaktiviteter på kvällarna. Det är så smidigt med bussen satt jag nu har sålt min bil och ska åka ännu mer buss, säger Mia Gustafsson som bor i Källby och arbetar i Lidköping.

– Det har gett mig mer livskvalitet att åka buss och jag kommer definitivt fortsätta med det. Det är skönt att promenera till bussen på morgonen och att kunna koppla av på bussen. Jag önskar att fler skulle testa på det här, säger Simon Holst som också bor i Källby och arbetar i Lidköping.

– Projektet har varit mycket lyckat och slutsatsen är att det finns goda förutsättningar för att redan idag öka bussresandet, säger Johannes Hukkanen på Götene kommun som är en av projektledarna för Bussmiljönärerna.

– Deltagarnas medverkan i projektet har väckt nyfikenhet i deras omgivning och på deras arbetsplatser och det har blivit mycket prat om det vilket är mycket positivt.

Projektet Bussmiljönärerna är ett samarbete mellan Lidköpings och Götenes kommuner, Västtrafik och Nobina.

Deltagarna i projektet uppskattar olika saker med att ta bussen till jobbet. Några känner sig mindre stressade och mer avslappnade och att man är piggare när man kommer till arbetet. Att slippa tänka på väder och trafik, att man träffar bekanta på bussen, att förarna är trevliga, och att man bara får vara själv i sina tankar en stund är saker deltagarna uppskattar, visar summeringen av projektet.

– Att nästan tre av fyra deltagare i projektet kan tänka sig fortsätta resa med buss till och från arbetet minst en dag i veckan är en stor framgång för projektet och visar att et faktiskt är möjligt att ändra sina bilvanor. säger Dennis Tomazic på Lidköpings kommun som är en av projektledarna för Bussmiljönärerna.

– Våra kundmätningar visar att vi hade 96 procent nöjda kunder i Skaraborg under 2019, och det är förstås jätteroligt att även Bussmiljönärerna uppskattar att resa med oss, säger André Sellén, trafikchef på Nobina som kör all linjetrafik i Skaraborg åt Västtrafik.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)