Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Yrkesinriktat språktest för bussförare

Sveriges Bussföretags norska systerorganisation, NHO Transport, har utvecklat ett särskilt, yrkesinriktat språktest för bussförare. Foto: Unibuss.

I sin yrkesutövning behöver bussförare språkkunskaper, särskilt i muntlig kommunikation. Mot bakgrund av att en stor del av bussförarna har invandrarbakgrund har den norska bussbranschens organisation, NHO Transport, tagit initiativ till att utveckla ett särskilt, yrkesanpassat språktest som är relevant för bussförare. Dagens språktest, menar NHO Transport, är alltför akademiska och generiskt utformade utan hänsyn till de språkkunskaper som en bussförare behöver ha.

Språktesterna ska ses mot bakgrund att tillgången på kvalificerade bussförare är en kritisk faktor för företagen och att de4t har blivit vanligt att ställa språkkrav i samband med anbudsupphandlingar av busstrafik.

Målgruppen för det nya språktestet är bussförare med minoritetsspråk som modersmål och som har behov av att verifiera sina språkkunskaper.

Testet utgår från situationer som en bussförare möter i sin vardag och fokuserar i hög grad på kundmöte, avvikelse- och beredskapssituationer. Testet har utvecklats i samarbete med vuxenutbildningen. En referensgrupp med deltagare från upphandlare av busstrafik, arbetsgivare och arbetstagarorganisationer har medverkat med råd och kvalitetssäkring av testet innehåll och utformning.

– Testet kan bland annat användas vid rekrytering av förare, för att verifiera språkkunskaper i samband med anbudsupphandlingar, säger Jofri Kunde, näringspolitisk chef vid NHO Transport, i organisationens nyhetsbrev.

– För första gången har vi nu ett gemensamt mål när det gäller relevanta språkkunskaper, oberoende av var föraren arbetar eller vilket modersmål vederbörande har. Vi tror att testet kommer att ge bättre förutsägbarhet och kvalitet för branschens uppdragsgivare, arbetsgivare och arbetstagare.

Jofri Lunde konstaterar också att trafikhuvudmannen i Osloregionen, Ruter, i en pågående upphandling redan har valt att ställa krav på testet när det gäller operativ personal.

– Det är mycket positivt och vi uppmanar andra uppdragsgivare att följa Ruters exempel, säger Jofri Lunde.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)