Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

15 nya miljarder till kommuner och regioner – inget öronmärkt till kollektivtrafik

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) samt centerns respektive liberalernas ekonomisk-politiska talespersoner Emil Källström och Mats Persson på torsdagens presskonferens.

Landets kommuner och regioner får ytterligare femton miljarder kronor i tillskott från staten. På torsdagsmorgonen presenterade januaripartierna ytterligare ett krispaket, det största någonsin som är riktat till landets kommuner och landsting. Det nya tillskottet på ytterligare 15 miljarder kronor för 2020 görs för att stärka kommunsektorns förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner som vård, skola och omsorg samt kollektivtrafik. Pengarna är dock inte öronmärkta utan kommuner och regioner får själva besluta hur de ska fördelas.

Det innebär att regeringen inte reserverar några särskilda pengar för att regionerna ska klara kollektivtrafiken. Istället för regioner och kommuner en stor frihet när det gäller att fördela bidragen.

– Förhållandena och behoven varierar ju stort i landet, kommenterade finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Totalt får kommuner och regioner därmed i våränddringsbudgeten ett tillskott på 20 miljarder kronor i generella statsbidrag i år, jämfört med de 5 miljarder kronor som regeringen har aviserat tidigare.

Av den sammanlagda ökningen på 20 miljarder kronor är 12,5 miljarder permanenta anslagsökningar, det vill säga pengar som kommer kommuner och regioner till del även kommande år.

– Av stödet kommer 70 procent att gå till kommunerna och 30 procent till regionerna, uppgav Emil Källström, ekonmomisk-politisk talesperson (C) på presskonferensen.

– De permanenta anslagsökningarna på 12,5 miljarder per år för 2021 och kommande år syftar bland annat till att göra det möjligt för kommuner och regioner att behålla sina anställda och anställa fler när skatteunderlaget samtidigt försämras, tillade Mats Persson (L).

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)