Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen: Viktigt att krisstöd når ut till bussföretagen

Det är viktigt att krispaketet till kommuner och regioner verkligen också når bussföretagen, anser Transportföretagen och Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, välkomnar det stödpaket på femton miljarder till regioner och kommuner som regeringen presenterade på torsdagsmorgonen och som vi då rapporterade om. I paketet nämns kollektivtrafiken som ett av de områden som pengarna kan användas till. Av landets busstrafik handlas 90 procent i dag upp av landets regioner och kommuner. Stödet är därför välkommet, men det är viktigt att regeringens krismiljarder också når fram till de bussföretag som kör kollektivtrafiken i Sverige och att det inte stannar i regionerna, skriver Transportföretagen i en kommentar till krispaketet.

– Att vi kan upprätthålla ett fungerande transportsystem för människor och gods både under och efter coronakrisen är viktigt för hela Sverige. Vi välkomnar därför regeringens utökade krisstöd som syftar till att bistå kommuner och regioner i deras arbete för att säkerställa viktig samhällsinfrastruktur i coronakrisens spår, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.

– Transportnäringen var en av de näringar som drabbades först av coronakrisens effekter och det har inneburit stora påfrestningar på företagen och på medarbetare, resenärer och godstransportörer som samtidigt gör allt de kan för att hålla samhällets blodomlopp, transporterna, i gång så att samhället kan fungera så bra som möjligt under rådande omständigheter, fortsätter Marcus Dahlsten.

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

– Tillsammans med landets regionala kollektivtrafikmyndigheter har vi i ett gemensamt och viktigt samhällsansvar för att upprätthålla en fungerande kollektivtrafik i dessa kristider. Många människor, exempelvis inom vården, är beroende av en fungerande kollektivtrafik. Vi delar våra myndigheters uppmaning om att trängsel ska undvikas och det är viktigt att kollektivtrafiken fortsätter bedrivas så att myndighetens uppmaning kan infrias, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag och fortsätter:

– Regeringens krismiljarder är därför viktiga. Nu är det viktigt att landets regionala kollektivtrafikmyndigheter har en aktiv och tät dialog med trafikföretagen för att säkerställa en god kollektivtrafik under rådande kris och med sikte på att kollektivtrafiken snabbt ska kunna ökas i enlighet med samhällets mål och behov igen, när krisen är över.

Även Sveriges Kommuner och Regioner välkomnar de femton nya miljarderna.

Anders Knape, SKR. Foto: SKR.

– Det är bra och nödvändigt att regeringen nu ger kommuner och regioner besked om extra statsbidrag på 15 miljarder kronor för i år. Konjunkturen faller nu snabbt på grund av coronapandemin och skatteunderlaget utvecklas mycket svagt. Med detta tillskott kan kommunsektorn bidra till att upprätthålla sysselsättning och välfärd, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Vi är i ett extraordinärt läge och det är för tidigt att säga om dessa tillskott kommer att kunna täcka de uteblivna skatteintäkterna och de kraftiga merkostnader som kommunsektorn nu har. Regionerna har mycket kraftiga merkostnader och de sliter hårt för att klara krisen och minska smittspridningen. Det kan innebära behov av ytterligare tillskott framöver. De ska inte behöva oroa sig för kostnader för personal, skyddsutrustning, extra vårdplatser, minskade intäkter i kollektivtrafiken och annat som nu är helt nödvändig.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)