Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Birka Cruises säger upp alla

Birka Cruises säger upp samtliga anställda. Foto: Ulo Maasing.

Rederiet Birka Cruises säger upp alla anställda med anledning av de effekter covid-19-pandemin har fått för företaget. I nuläget är samtliga avgångar till och med den 15 juni inställda, och Birka Cruises uppger att man vill förbereda sig på att coronakrisen kan komma att bli långvarig och resandet därmed inte kan starta upp i sommar. Birkas kryssningar är populära bland många bussresearrangören. Flera bussföretag kör också anslutningstrafik tillkryssningarna.

— Vi står sedan mitten av mars helt utan intäkter eftersom det inte är möjligt att upprätthålla vår trafik. I nuläget är alla våra resor fram till den 15 juni inställda utifrån svenska UDs reseavrådan. Det råder dock stor osäkerhet kring hur länge den här situationen kommer bestå och när vi kan återuppta vår verksamhet igen, säger säger Tomas Karlsson, vd för Birka Cruises.

– Vi har sedan tidigare genomfört ett antal åtgärder för att sänka våra kostnader, men behöver även vara förberedda om situationen skulle komma att bli långvarig och resandet därmed inte kan starta upp. Som en åtgärd har vi därför nu meddelat berörda att vi kommer verkställa vårt tidigare varsel om uppsägningar av personal på grund av arbetsbrist.

Totalt berörs 358 personer inom bolagets verksamhet. Det är 35 landanställda inom Birka Cruises och 323 personer ombord på M/S Birka Stockholm som är anställda av Rederi Eckerö Sverige AB. Birka Cruises ägs av åländska Eckerökoncernen.

– I koncernens finska delar av verksamheten finns andra, mer flexibla möjligheter att heltidspermittera personal och sänka kostnaderna, men då detta inte är möjligt i Sverige är vi dessvärre tvungna att ta till denna åtgärd istället säger Tomas Karlsson.

Han förklarar att företagets hela fokus nu ligger på att rida ut stormen och säkra företagets överlevnad och arbetstillfällen på sikt.

— Vår absoluta förhoppning är dock att så snart som möjligt kunna dra tillbaks uppsägningarna och starta upp vår trafik igen. Vi vet att många känner sig tryggare på hemmaplan i oroliga tider och ser därför att resandet inom Sverige och närområdet kan ha en chans återhämta sig snabbare än övrigt resande när vi väl kommer in i en mer normal situation igen. Just nu ligger vårt fokus dock helt på att ta hand om de medarbetare som berörs säger Tomas Karlsson.

Share Dela

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)