Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Karlstad går över till sommartidtabell

I spåren av covid-19-pandemin går Karlstadsbuss över till sommartidtabell på måndag. Foto: Ulo Maasing.

Redan nu på måndag, två månader tidigare än normalt, går Karlstadsbuss över till sommartidtabell. Anledningen är covid-19-pandemin. ”Det handlar om att anpassa utbudet efter den efterfrågan som finns just nu, och att skapa en beredskap om ett större antal förare skulle insjukna. Vi vill kunna genomföra den trafik vi utlovar i våra tidtabeller”, säger Mathias Lindgren, trafikchef tätort på Region Värmland kollektivtrafik.

De senaste veckorna har antalet resor inom tätortstrafiken med Karlstadsbuss gått ner med mellan 50 och 60 procent, vilket innebär att passagerarmängden nu ligger på samma nivå som under en normal julivecka. Detta tillsammans med att kunna upprätthålla trafiken om ett större antal förare skulle insjukna gör att beslut tagits om att redan nu införa sommartidtabell. – Det är viktigt att vi i dessa tider tillgodoser de behov som våra resenärer har, men också att vi på ett klokt sätt hushåller med de resurser vi har inom Region Värmland, säger Jesper Johansson (MP), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Värmland.

Beredskap finns att snabbt sätta in extrabussar om resandet snabbt skulle öka på enstaka linjer.

– Vi kan med kort varsel sätta in fler bussar om behov skulle uppstå på någon linje, säger Mathias Lindgren och pekar på de signaler som kommit från Folkhälsomyndigheten att läget kommer bli allvarligare innan kurvan vänder.

Keolis, som kör stadstrafiken, ställer sig positiva till beslutet.

– Vi ser positivt på att Karlstadsbuss proaktivt anpassar trafiken till en förväntad ökning av sjukfrånvaron bland våra förare, säger Pär Karlsson, områdeschef på Keolis.

Vissa undantag från sommartidtabellen förekommer dock eftersom grundskolan fortfarande är igång.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)