Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kör ambulans när turistbussarna står

Med bussförare bakom ratten. Arkivbild.

Mer än 20 bussförare från Westin Buss i Stockholm rattar ambulanser nu när beställningstrafiken för bussarna har gått i stå till följd av covid-19-pandemin. Genom att hyra ut bussförare till ambulansföretaget Samariten Ambulans har bussföretaget sluppit såväl permitteringar som varsel, skriver Dagens Nyheter.

Förarna arbetar dock inte med akuta utryckningar utan med sjukvårdstransporter, liksom med att skjutsa ut sjukvårdare till till äldreboenden i mobila provtagningsbilar. Bussförarna har gått igenom en tvådagarsutbildning i bland annat hur man hanterar bårar, sköter radio mm.. Mer krävs inte, eftersom det alltid finns legitimerad sjukvårdspersonal ombord.

– Förarna gör en otrolig samhällsnytta, och tack vare det här har vi varken behövt permittera eller varsla någon chaufför. Det hade vi helt säkert tvingats göra annars, säger Björn Boman, vd för Westin Buss till DN.

Samariten Ambulans AB kör ambulanser i flera regioner i Sverige.

– Är det någon typ av personal som man vill ha i sådana här lägen så är det yrkeschaufförer. Det är en väldigt lämplig personalgrupp med tanke på att de är vana med att möta andra människor, säger Torkel Kanfjäll, vårdutvecklare på Samariten, till tidningen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)