Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu stänger även Skånetrafiken framdörrarna

Nu stängs framdörrarna även på de skånska bussarna. Foto: Ulo Maasing.

Nu stänger även Skånetrafiken de främre dörrarna på bussarna, en månad efter det att SL i Storstockholm gjorde det. På fredagen fick Skånetrafiken besked från Arbetsmiljöverket att Skånes kollektivtrafikresenärer inte får använda de främre dörrarna på bussen. Istället hänvisas samtliga resenärer till de bakre dörrarna. ”Skånetrafiken följer Arbetsmiljöverkets besked och stoppar nu all på- och avstigning via de främre dörrarna”, säger Saman Tondnevis, affärschef för buss på Skånetrafiken.

I slutet av mars vände sig fackförbundet Kommunal till Arbetsmiljöverket. Syftet var att myndigheten skulle förmå Skånetrafiken att stänga sina bussars främre dörrar. I dag fick Skånetrafiken besked av Arbetsmiljöverket att Skånes bussresenärer inte längre får använda de främre dörrarna. Skånetrafiken uppger att man har förberett sig för ett sådant beslut, men samtidigt valt att låta Arbetsmiljöverkets hantering av ärendet ha sin gång och tillåta påstigning fram, trots starka reaktioner från många bussförare.

– Vi vet inte vilka riskbedömningar som Arbetsmiljöverket gjort eller om nya fakta eller bedömningar som kan påverka processen tillkommit. Därför har vi valt att inte stänga dörrarna innan Arbetsmiljöverket givit oss besked, säger Saman Tondnevis.

– Vi är naturligtvis måna om bussförarna och vill att de ska ha en trygg arbetsmiljö. Samtidigt är vi oroliga för att beskedet innebär trängsel i bakdörrarna vilket ökar risken för resenärerna.

– När framdörrarna och de två främsta stolsraderna nu stängs av, exponeras visserligen inte förarna. Däremot måste alla resenärer passera varandra i bakdörrarna, säger Saman Tondnevis.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)