Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Släktfejden fortsätter i Hogia – ”sönerna säkerhetsrisk”

Hogias grundare och vd: Mina söner är en säkerhetsrisk. Foto: Emma Soovik.

Den uppslitande säktfejden i IT-företaget Hogia i Stenungsund fortsätter. Hogia är en stor leverantör av IT-lösningar till buss- och kollektivtrafikföretag. Bråket i familjen har pågått i flera år. Grundaren och majoritetsägaren Bert-Inge Hogsved har stämts av sina båda söner som båda är minoritetsägare i Hogia och som fruktar att pappan vill göra dem arvslösa. Bert-Inge Hogsved och hans hustru Åse uppger nu för tingsrätten, där fejden nu hamnat, att de anser att det innebär en säkerhetsrisk att lämna information till sina egna söner, rapporterar Dagens Nyheter.

Det var för drygt två månader sedan som parets söner stämde sin far och begärde att Hogia AB skulle försättas i omedelbar likvidation. Hogiakoncernen ägs till 70 procent av den 76-årige civilingenjören och civilekonomen Bert-Inge Hogsved och hustrun Åse. De båda sönerna som står bakom stämningsansökan delar på 30 procent.

Konflikten mellan föräldrar och söner skärptes i vintras i samband med en extra bolagsstämma. Där drev föräldrarna igenom en ändring av bolagsordningen som gick ut på att hembud inte längre skulle gälla. Det skulle, menar sönerna, göra det omöjligt att sälja sina egna aktier. Sönerna har tillsammans 30 procent av aktiekapitalet.

Stämningen föranleddes av ett beslut av bolagsstämman som gick ut på att alla Hogias tillgångar skulle föras över i en stiftelse som var oåtkomlig för sönerna. Dessa hävdade att föräldrarna i praktiken försökte göra dem arvslösa.

Nu bestrider Hogias advokater samtliga yrkanden som sönerna har framfört i tingsrätten. Sönerna har tidigare arbetat inom Hogia, men har båda lämnat företaget.

Till tingsrätten skriver nu advokaterna enligt DN att Hogia vägrar lämna ut information till sönerna eftersom de anses vara en säkerhetsrisk.

Hogia hävdar att sönerna ”har nyckelbefattningar hos bolag som bedriver med Hogia direkt konkurrerande verksamhet” och att det skulle ha inneburit ”en påtaglig risk för allvarlig skada för Hogia” om företaget till sönerna hade lämnat ut den information de begärt, likaså att ”viss efterfrågad information är dessutom mycket känslig för Hogia och skulle allvarligt skada bolaget ur konkurrenshänseende om den kom i orätta händer”, skriver DN som har tagit del av  domstolshandlingarna.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)