Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dansk uppgörelse om stöd till resebranschen

En bred majoritet i det danska Folketinget har enats om ett stödpaket till resebranschen.

Den danska resebranschen får ett direkt statsstöd på 725 miljoner danska kronor, motsvarande en dryg miljard SEK, sedan en bred politisk majoritet i Folketinget (dvs riksdagen) på tisdagsmorgonen enats om ett stödpaket till resebranschen. 600 miljoner DKK (857 miljoner SEK) går till den danska resegarantifondens konto för extraordinära situationer och ytterligare 125 miljoner DKK (179 miljoner SEK) går till fondens konto för paketresor. Den danska resebranschens organisation applåderar stödpaketet och beskriver det som att ”folketinget spänner ett skyddsnät under resebranschen”.

Tidigare lanserade regeringen en fondlösning på 1,5 miljarder DKK där reseföretagen kunde låna pengar. Lösningen fick dock häftig kritik från resebranschen eftersom de enskilda företagen i fonden var kollektivt ansvariga för lånen.

Efter flera turer och häftig kritik från resebranschen har samtliga politiska partier i Folketinget utom ett nu ställt sig bakom det nya stödet. Det innebär att enskilda medlemmar av resegarantifonden endast ansvarar för sina egna lån.

I avtalet mellan de politiska partierna betonas att den danska paketresebranschen är en viktig del av dansk turistnäring. Resebranschen sysselsätter omkring 4 800 medarbetare och det görs varje år omkring 2,5 miljoner paketresor i Danmark.

– För oss alla är det viktig att det också finns researrangörer, flygbolag eller bussbolag där vi kan boka resor efter coronatiden, säger näringsminister Simon Kollerup.

Den danska resebranschens organisation, Danmarks Rejsebureau Forening, välkomnar stödpaketet och beskriver det som att ”en bred majoritet i Folkeinget spänner ett skyddsnät under den pressade resebranschen”.

– Den extraordinära situation som resebranschen befinner sig i ställer stora krav på reseföretagens likviditet, en likviditet som få har haft. Därför är vi mycket glada för att Folketinget idag har beslutat att stötta resebranschen med ett stödpaket som består av bland annat statligt stöd och statliga lån, säger Lars Thykier, vd för Danmarks Rejsebureau Forening.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)