Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussar med solpaneler från Solaris

Solaris levererar elbussar med solpaneler på taket till den polska staden Lublin. Bild: Solaris.

Busstillverkaren Solaris fortsätter att stärka sin ställning på elbussmarknaden i Europa. Nu har den polska staden Lublin beställt ytterligare tolv batteribussar från Solaris. Bussarna får solceller på taket för effektivare energianvändning. Så sent som i december förra året beställde lokaltrafiken i Lublin 20 tolvmeters elbussar och femton 18-meters trådbussar från tillverkaren. Den nya beställningen avser tolvmetersbussar av modell Solaris Urbino 12 electric.

Förutom de tolv bussarna i den nya ordern ska Solaris också leverera sju laddstationer. För energilagring använder bussarna Solaris högenergibatterier på 116 kWh. Laddning sker dels i depå via plug-inkontakt, dels som snabbladdning på linjen via pantograf på busstaket. Till det kommer solpaneler på taket.

Bussarna har genomgående låggolv, 27 sittplatser och en kapacitet på totalt 70 passagerare. Luftkonditionering, dubbla USB-uttag vid passagerarplatserna, infotainmentsystem och automatisk passagerarräkning ingår i utrustningen. Leveranserna sker under perioden november 2021 – april 2022.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)